Linki
menu      Potatoes For Christmas
menu      powrót do sportu
menu      powiększenie jąder
menu      Powiaty Polski
menu      poufność danych
menu      Powiat Ostrów Mazowiecka
menu      Poszukiwanie ludzi
menu      powiększający ekran
menu      Power Juicer
menu      Powiat horochowski
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lkloc7.opx.pl
  • Oglądasz wypowiedzi wyszukane dla słów: potato starch





    Temat: W USA pigu³ka dzieñ po dostêpna bez recepty
    Teraz ciocia z Hameryki bêdzie wiedzia³a co przes³aæ w paczce na ¶wiêta.

    http://www.fda.gov/cder/drug/infopage/planB/default.htm

    The FDA announced today it will allow Plan B, the so-called morning after
    pill, to be sold without a prescription to women 18 or older.
    The agency said women younger than 18 will still need a prescription to
    purchase Plan B.

    Plan B, consists of two pills, both of which contain 0.75 mg of a single
    active steroid ingredient, levonorgestrel
    [18,19-Dinorpregn-4-en-20-yn-3-one-13-ethyl-17-hydroxy-, (17?)-(-)-], a
    totally synthetic progestogen. The inactive ingredients present are
    colloidal silicon dioxide, potato starch, gelatin, magnesium stearate, talc,
    corn starch, and lactose monohydrate.

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Kwaśniewskiego Przynajmniej Szanowano w Europie
    news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6227834.stm
    Poland shocked EU diplomats with its fierce negotiating tactics ******even
    before it joined the club*************

    Poland's forceful debut at the negotiating table came when the EU was deciding
    on things like milk and potato starch quotas for the new member states, which
    would determine Polish farmers' incomes.


    KTO był wtedy prezydentem? CZYJ rząd wtedy rzadził?

    Z żałosnymi sloganami bez poparcia w faktach to sobie jedź do Torunia do twojego
    radyjka ukochanego z michalkiewiczem - ffielkim "ałtorytetem" :))))
    Tak to jest, gdy w szkołach nie uczy się podstaw ekonomii i polityki - gada się
    głupoty, że Polska jest płatnikiem netto, albo że właziliśmy do NATO i UE na
    klęczkach.

    Cóż, niektórzy wolą być w komuszych satelickich partyjkach jak Korwin w SD,
    tudzież zamiast UE i NATO pozostawić wojska radzieckie na terenie Polski.

    Takich o to patrii naszej kochanków mamy ;) Zazwyczaj to ci najbardziej
    krzykaci, co na historii nie uważali.

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: How do you say "galka muszkatolowa" in English?
    Gość portalu: Bert napisał(a):

    > Gość portalu: alex napisał(a):
    >
    >
    > >
    > > * galka muszkatolowa = nutmag
    > > * maka ziemniaczana = starch, or potato flower
    > > * pieczarki= champignon (short for champignon de
    > Paris), mainly in Canada, or cremini mushroom if
    > coffee-colored. Often called white mushroom or button
    > mushroom in the US.
    >
    - galka = nutmeg
    maka ziemniaczana - potato starch
    pieczarki - mushrooms Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: How do you say "galka muszkatolowa" in English?
    Bert was right
    You guys get off track so easy.
    One misspelled word and you all lost your focus.
    For life of me I've never seen potato flour.
    It is definitely potato starch or you can use more popular corn starch.
    How about kieliszek?
    proszek do pieczenia?
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: jak sie mowi po angielsku kisiel ?
    a po co tlumaczyc doslownie? Jako produkt, nie ma odpowiednika kisielu, wiec
    zostawia sie nazwe KISIEL, a jak komus chce sie wytlumaczyc jego istote, to
    opisowo, albo poetycko. Tak jak fudge to nie "krówka".
    "potato-starch lactose-free fruit-flavored pudding" Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Marketing szeptany-ciąg dalszy
    > Grandma Isabel's jest to firma, której produkty trudno znaleźć na
    > rynku, ale są popularne na Zachodzie.

    No to samo mówią Google:

    Grandma Isabel's Sugar Cookies

    Ingredients: Gluten-free flour mix (organic brown rice flour,
    organic millet flour, organic sorghum flour, potato starch, tapioca
    starch), organic evaporated cane juice, organic palm shortening,
    free-range eggs, pure vanilla, gluten-free baking powder, gluten-
    free baking soda, xanthan gum, sea salt.
    Contains: eggs

    Single Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: czy przyprawy korzenne mozna dostac w stanach?
    Tez jestem za kupowaniem osobnych przypraw. Nie mniej jednak 'Polish
    Gingerbread Spice' bylby przyjemnym pomyslem... Szczegolnie ze do tej pory nie
    wiem naprawde w jakich proporcjach mieszac przyprawy do piernika...

    Skrobie kukurydziana mozna uzywac zamiennie. Faktycznie nie jest klarowna w
    efekcie (bo ziemniaczana jest bezglutenowa). Uzywa sie ja wymiennie w ilosciach
    1:1, choc czasami trzeba troche wiecej kukurydzianej.

    Skrobia ziemniaczana bywa w supermarkietach ale nie zawsze. (Potato starch lub
    flour w zaleznosci od firmy.) Whole Foods ma ja prawie zawsze. Rowniez
    zydowskie sklepy spozywcze (koszerne) beda je mialy. Jak nie ma a potrzeba
    zrobic bardzo klarowny choc gesciejszy sos, jest 'arrowroot powder' (ktorego sie
    nie gotuje, dodaje o wiele mniej i tylko do potraw bezmlecznych) albo 'instant
    tapioca' (taki sos z tapioka lepiej sie mrozi). Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: jajko w kuchni jest niepootrzebne
    okrent9 napisała:

    > Egg Replacer firmy Ener-G
    >
    > skład:
    > Potato Starch, Tapioca Flour, Leavening (Calcium Lactate, Calcium
    > Carbonate, Citric Acid), Sodium Carboxymethylocellulose,
    > Methylocellulose.

    Sodium Carboxymethylocellulose - no nic dziwnego, że się klei, sól sodowa karboksymetylocelulozy to podstawowy składnik kleju do tapet :-)
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Trywialne pytania kulinarne.
    Trywialne pytania kulinarne.
    Dostalam w prezencie super ksiazke kucharska "Kuchnia polska".
    Przepisy a zwlaszcza zdjecia wygladaja bardzo zachecajaco, tylko
    gubie sie w tych roznych rodzajach mak...
    Gdzie mozna je kupic albo ewentualnie jaki odpowiednik kupic:
    - maka tortowa
    - maka krupczatka
    - maka ziemniaczana.

    Wiem, ze maka ziemniaczana to jest potato starch, ale gdzie to
    kupic? Przez internet nie chce mi sie zamawiac a w normalnych
    supermarketach nie zauwazylam.

    Jeszcze jedno: na jakim tluszczu mozna smazyc faworki? Nie lubie
    smalcu. Mozna na zwyklym oleju? Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Trywialne pytania kulinarne.
    > - maka tortowa
    cake flour
    > - maka krupczatka
    mozesz uzywac normalnej all purpose zamiast krupczatki
    > - maka ziemniaczana
    potato starch mozna zwykle dostac w wiekszych supermarketach ale mozna ja tez z
    powodzeniem zastapic corn starch

    A faworki mozesz oczywiscie smazyc na czym chcesz, takze na oleju. Ale tutejszy
    smalec - lard ( czesto do dostania w dzialach z kuchnia meksykanska) jest
    bezzapachowy i w zasadzie bezsmakowy - mnie np. zdecydowanie bardziej podchodzi
    od polskiego.
    Smacznego!

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Trywialne pytania kulinarne.
    reninka
    Gotuje, czasem proste, czasem bardziej skomplikowane potrawy. Lubie
    znajdowac nowe przepisy i wyprobowywac je. Nie jestem fanka
    okreslonej kuchni, lubie pewne potrawy roznych kuchni. Chetnie
    odwiedzam etniczne restauracje. Lubie kuchnie roznych krajow
    azjatyckich, ale takze turecka, grecka, wloska, hinduska.
    Autorka postu pytala mn.in. o amerykanski odpowiednich maki
    ziemniaczanej. Kupilam potato flour, uzywalam z powodzeniem i
    zalaczylam link tlumaczacy znaczna roznice miedzy potato flour, a
    potato starch. W czym problem? Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: jakie polskie ciasta zawsze sie Wam tu udaja ?
    zgadza sie - potato starch to maka ziemniaczana. Wydaje mi sie ze wszystkie
    skladniki sa tu dostepne, trzeba tylko jakos odkryc jak sie nazywaja.

    Moja mama probowala 2x zrobic tu faworki - nie wyszly. ciasto jakies takie jej
    wyszlo dziwne, ze upieklysmy z tego ciastka (srednio smaczne). Nie wiem, ktory
    to skladnik taki inny od polskich, czyzby maslo/margaryna?

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Maka ziemniaczana
    Maka ziemniaczana jest
    *w sklepach ze zdrowa zywnoscia, np Holland&Barrett
    *podobno tez w tesco
    *w polskich sklepach
    Nazywa sie potato starch albo potato flour

    Dobrym substytutem jest skrobia kukurydziana (bo skrobia to skrobia tylko
    zrodlo inne)
    Dostepna w kazdym supermarkecie.

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: polskie produkty ,polskie sklepy

    Grazia, Holland & Barrett to siec wiec mysle, ze jest i u Was.
    Natomiast inne to takie sklepy lokalne wiec Ci nie pomoze.
    Np Peppers ma chyba tylko w Kent swoja mini-siec.
    Pytaj raczej o potato starch.
    W ostatecznosci tutaj chyba mozesz zamowic:
    www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/sect/FCIFL.html Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Co na obiad w UK?
    yadrall napisała:

    > Cytat: "Hovis - najlepsze strong
    > ale i Allisson i inne uzywalam"
    > Do czego to odnieść?


    Brzmi jak maka

    > Napiszcie mi prosze jeszcze jak bedzie sie nazywała maka ziemniaczana.

    Potato starch (czyli dokladnie skrobia ziemniaczana - ale to ta polska maka).
    Czasami w sklepach ze zdrowa zywnoscia bedzie tez pod nazwa potato flour.

    Zamiennie mozesz jeszcze skrobii kukurydzianej uzywac - corn starch/flour
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Do rodaczek z Anglii..
    Maka ziemniaczana - potato starch lub (tez sie spotkalam) potato flour, kupuje
    zawsze w Holland abd Barret. Widzialam tez czasami w tesco i innych duzych
    supermarketach ale zawsze na polkach przy Kosher Food. No i oczywiscie w prawie
    kazdym polskim sklepie.

    proszek do pieczenia jest na polkach z produktami do pieczenia i gotwania
    (baking/cooking)

    pozdrawiam
    sugar
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Druga wojna światowa - kolorowe zdjęcia [link]
    Newsuser "l.b" <poczta_nie_dzi@poland.comwrote ...


    | http://www.ww2incolor.com/gallery/ww2incolor

    | Ładny zbiór kolorowych fotografii z lat 1939-1945.

    Wiekszosc jak sadze zostala pokolorowana obecnie, przy uzyciu roznych
    technik..


    Zle sadzisz - trzeba znac sie cos na hostorii fotografii lub czytac, co
    autor o tym napisal:
    ---
    The first color film, Autochrome, did not reach the market until 1907 and
    was based on dyed dots of potato starch. The first modern color film,
    Kodachrome, was introduced in 1935 based on three colored emulsions. Most
    modern color films, except Kodachrome, are based on technology developed for
    Agfacolor (as 'Agfacolor Neue') in 1936. Instant color film was introduced
    by Polaroid in 1963.
    Unfortunately, when WWII came along, color photography was still a novelty.
    The first batches of color film from Kodak were hard to find, leaving combat
    and civilian photographers with little choice but to record events in black
    and white.

    Despite these shortcomings, photographic color technology improved
    throughout the 1940s and a generous number of people did record the events
    of WWII on colored film. Many intelligence agencies saw the value of color
    and therefore classified and censored many of the photos during the war
    years.

    As the creator of WW2incolor.com, it is also my hope that this database of
    color images serve as a constant reminder of the trying times that swept the
    world in the mid 20th century. While a picture may be worth a thousand
    words, it is the colored ones that bring us one step closer to the reality
    of this historic point in time.

    http://www.ww2incolor.com/history-of-color-photography.html
    ---

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: How do you say "galka muszkatolowa" in English?
    Gość portalu: alex napisał(a):

    > if you know how to translate these words:
    >
    > * galka muszkatolowa = nutmag
    > * maka ziemniaczana = potato starch
    > * pieczarki = just 'mushrooms'
    >
    > thanx
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: skrobia ziemniaczana po angielsku
    Potato starch.
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: jak sie mowi po angielsku kisiel ?
    sok owocowy + cukier + woda + krochmal ziemniaczany

    Fruit juice + sugar + water + potato starch

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: czy mona zamienic?
    Nie ma krochmalu, starch? Ani potato starch, ani corn starch?
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: czy mona zamienic?
    to zapytaj o potato "starch" (chyba tak to sie nazywa), anglicy to znaja, bo
    lubia wszelki glajdy. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Pytanie do Irishcream lub P.Serwusowej
    przeciez cornflour jest sniezno biala... Uzywam od lat, bo w Stanach ciezko bylo
    o potato starch. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Przepis na chleb
    Ja już myślałam, że ta heca z odżywianiem zgodnie z grupą krwi już minęła.

    Nie wiem, jak dla innych, ale dla mnie chleb to nic innego, jak zdenaturowany
    gluten i skleikowana skrobia. Tego pierwszego najwięcej jest w pszenicy właśnie
    i nie znam przepisu na uczciwy po krysiowemu chleb, który nie zawierałby
    glutenu, już to pszenicznego, już to orkiszowego, już to żytniego. Nawet
    najbardziej żytnie chleby mają w składzie pszenną mąkę, bo inaczej trudno byłoby
    uformować z nich sensowny bochenek. Żyto i owszem, zawiera gluten, ale ma go
    mniej niż pszenica. Da się upiec coś bez glutenu, ale trzeba go czymś zastąpić.
    Moim zdaniem zastąpić się go z powodzeniem nie da niczym, bo co to za
    alternatywa dla glutenu podana na przykład w tym przepisie?

    "Gluten Free Bread

    An estimated 3 million Americans suffer from Celiac disease, an intolerance to
    certain proteins that are found in wheat, rye and barley, along with breads that
    are manufactured using these grains. So, for these people wheat is nothing but
    trouble. A substitute for wheat must be used, like corn...more

    Ingredients:

    * 3/4 cup brown rice flour
    * 1/2 cup buckwheat flour
    * 1/4 cup potato starch
    * 1/4 cup arrowroot starch
    * 1 1/2 tsp xanthan gum
    * 2 tsp GF baking powder
    * 1 tsp baking soda
    * 1/2 tsp sea salt
    * 1 1/4 cups vanilla soya milk
    * 1 tsp vinegar
    * 1/4 cup oil
    * 3 eggs
    * 1/2 cup caramelized bakers honey or other liquid honey
    * 1 1/2 cups fresh blueberries"

    Jaja i guma ksantanowa? Przecież to nie chleb a "zdrowotne" batoniki. Chleb jest
    prosty: mąka, woda plus ewentualny unos. Reszta to dodatki.

    Mówiąc o białej mące masz na myśli makę wybieloną, czy mąkę nie razową? Bo to są
    dwie różne sprawy, które mogę potem wyjaśnić.

    Przy wyborze pożywienia lepiej kierować się kolorem włosów, a nie grupą krwi.
    Krew nie uczestniczy przecież w procesie trawienia. Ja bym kumie radziła upiec
    normalny chleb, zjeść i poddać się bacznej samoobserwacji. Jeśli zasmakuje, w
    ciągu miesiąca od spożycia nie podupadnie poważnie kuma na zdrowiu, to znaczy,
    że jeść można. I żyć też. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: egg rolls
    azjatyckie klimaty
    Gość portalu: senin napisał(a):

    > tak, ja z Au pisze , a Ty ? wyglada na to, ze z US
    >
    > i tez odpoczywam po wczorajszym obzarstwie :))
    > co do roznych zaijanych sajgonkopodobnych, to jest jeszcze pophia singapurska
    > (chyba dobrze napisalam) makaron ryzowy/sojowy ?(glas noodle)z dodatkami -
    > zawijane tez w cos w rodzaju nalesnika (jesli sie nie myle - jadlam dosc dawno
    > temu, sama nigdy nie przyrzadzalam)
    >
    > Pozdrawiam


    Nie znam. Moze byc niezle.
    Znam za to pychote chinska przyrzadzana z potato starch noodles albo corn starch
    noodles, podobne do ryzowego makaronu ale duzo lepsze. Jak znajde przepis,
    podam. Mam go od zaprzyjaznionej Chinki o imieniu Qiuming i gdzies go tak
    czujnie schowalam, ze znalezc nie moge.))

    Lubie rozne egzotyczne smaczki. Wczoraj, u Chinczyka cyknelam pare fotek.
    Poszlam tam po ryby i kolka do pierogow. Zachcialo mi sie z jagodami i
    czeresniami. A co!
    Makarony :
    img145.imageshack.us/img145/6489/june16b009noodles0gl.jpg
    morskie stwory:
    img127.imageshack.us/img127/7240/june16b008seafood2mf.jpg
    kaczuszki i polcie swininy :
    img155.imageshack.us/img155/9440/june16b011ducks3ps.jpg
    W koncu od springrolls nie tak daleko...))
    Jestem z Kalifornii. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Kluski - czy mozna....
    To oni tam nie mają potato starch?
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Kluski - czy mozna....
    ampolion napisał:

    > To oni tam nie mają potato starch?

    U mnie tez tego nie ma, albo jest b. rzadko a nie mieszkam w Dubaju tylko w
    Kalifornii.))
    Jest za to do wyboru: corn, wheat, rice starches ale czy kluchy z tego
    wychodza - nie wiem. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: czy przyprawy korzenne mozna dostac w stanach?
    staua mozna kupic w wielu sklepach, ja kupuje w fred mayer, whole foods i qfc
    nawet. Pytalas o potato starch??? Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: po prosty rozplywa sie - pomaranczowe ciasto biszk
    po prosty rozplywa sie - pomaranczowe ciasto biszk
    Orange Sponge Cake
    Light, airy and moist, this traditional Passover sponge cake boasts the
    delicious flavor of fresh oranges. If desired, the cake can be sliced and
    transformed into French toast (see related recipe at right).




    1/2 cup matza cake meal
    1/2 cup potato starch
    1/2 tsp. salt
    1/2 cup fresh orange juice
    1/4 cup fresh lemon juice
    Zest of 1 orange and 1 lemon
    1 cup sugar
    1/4 cup canola oil
    6 eggs, separated



    Position a rack in the lower third of an oven and preheat to 325°F.

    Over a sheet of waxed paper, sift together the matza cake meal, potato starch
    and salt; set aside.

    In a small bowl, whisk together the orange juice, lemon juice and the zests;
    set aside.

    In the bowl of an electric mixer fitted with the flat beater, beat together
    3/4 cup of the sugar and the oil on medium speed until combined, about 1
    minute. Add the egg yolks one at a time, beating well after each addition.

    Reduce the speed to low and add the matza mixture in three additions,
    alternating with the orange juice mixture and beginning and ending with the
    matza. Beat each addition just until incorporated, then beat for 1 minute
    more. Remove the bowl from the mixer and set aside.

    In a clean bowl of an electric mixer fitted with the whisk attachment, beat
    the egg whites on medium-high speed until soft peaks form, 2 to 3 minutes.
    Add the remaining 1/4 cup sugar and beat until stiff peaks form, 3 to 5
    minutes. Using a rubber spatula, gently fold the whites into the egg yolk
    mixture just until combined.

    Pour the batter into an angel food cake pan. Bake until the cake is golden
    brown and springs back when touched in the center, and a toothpick inserted
    into the center comes out clean, 50 to 60 minutes.

    Immediately invert the pan onto its feet or the neck of a wine bottle and let
    cool completely. Run a thin-bladed knife around the outer sides of the pan
    and around the inside of the tube to loosen the cake. Invert the pan onto a
    cake plate and lift off the pan. Serves 10.
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: jajko w kuchni jest niepootrzebne
    Egg Replacer firmy Ener-G

    skład:
    Potato Starch, Tapioca Flour, Leavening (Calcium Lactate, Calcium
    Carbonate, Citric Acid), Sodium Carboxymethylocellulose,
    Methylocellulose. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: czym smarowac, pomocy!!
    Sprobuj
    uzyc zwykla make ziemniaczana (potato starch),powinno pomoc.

    J.

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Mam prosbe .
    wygoogluj: healing characteristics of potato starch. Jest tam pelno artykulow na
    ten temat.
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Trywialne pytania kulinarne.
    nie mylcie potato flour z potato starch
    www.wisegeek.com/what-is-potato-flour.htm
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: jakie polskie ciasta zawsze sie Wam tu udaja ?
    piesfafik napisała:
    > ( w polsce sie dodawalo make ziemniaczana ale tu nie ma)

    Jak to nie ma? Potato starch flour, sprawdziłam w szafce, moja jest firmy Swan.
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Maka ziemniaczana........
    w tesco tez jest, potato starch, u mnie lezy w czesci z jedzonkiem hinduskim. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Przewodnik po Polskich produktach
    marcia113 napisała:

    > Koncza mi sie zapasy z Polski a nie wyobrazam sobie ciasta ze słonego masla:(
    > stad moje pytania:
    > 1. Czy jest jakis odpowiednik w UK naszego polskiego pysznego maselka
    > prawdziwego i margaryny?
    > 2. Smietana 30% i 12%? gdzie ja znalezc, wszystkie tutaj dable cream sa
    > slodkie i bardzo rzadkie:(
    > 3. Drożdze, slyszalam ze sa tutaj jakies tyle ze w proszku. Jak sie nazywaja?
    > na jakim dziale w sklepach? I jak ich uzywac jesli sa w proszku?
    > 4. Twarog? Chyba moge pomarzyc o twarogu normalnym tutaj? czy sie myle?
    > 5. Budyn? Kisiel? Garaletka? (jak to sie tu nazywa i czy robi sie je tak samo
    > jak w Polsce)
    > Tylko tyle teraz przyszlo mi do glowy produktow ktorych mi brakuje tutaj:)
    > Co do zaopatrzenia w te produkty w Polskim sklepie to odpada, bo najblizszy
    > jest w innej miejscowosci:/

    1) maslo, ja uzywam lurpak unsalted
    2) drozdze - dried yeast mozna wymieszac od razu z maka ale ja zawsze robie
    rozczyn. Niestety zadne suche drozdze nie zastapia prawdziwych i dla mnie to
    juzz nie jest ten sam smak.
    3) jest takze b. gesta smietana ja kupuje w tesco niestety wypadlo mi z glowy
    jak sie nazywa
    4) twarog...nie wiem chetnie sie dowiem:))
    5)galaretka -jelly, z tego co widzialam sa w kostkach do rozpuszczenia w
    wodzie, rozne smaki, proporcje podane na opakowaniu
    kisiel-nie wiem
    budyn - nie wiem
    Kisiel i budyn jesli mi brakuje robie sama wystarczy sok, woda i maka
    ziemniaczana do kisielu i to samo woda zamiennie z mlekiem do budyniu
    Maka ziemniaczana to potato starch
    mam nadzieje ze troszke ci pomoglam:)) Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Maka ziemniaczana
    Maka ziemniaczana to 'potato starch', ale ciezko ja kupic w supermarketach.
    Radze szukac w sklepach z polska zywnoscia Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: „skarby” ukryte pod inną nazwą

    Kasza manna - semolina
    kawa inka - Barleycup albo Caro
    proszek do pieczenia - baking powder
    soda oczyszczana - bicarbonate of soda/baking soda
    cukier waniliowy - jesli chodzi o te chemiczna polska wersje to nie ma
    odpowiednika ale jest za to zdrowsza czyli cukier mialki zmieszany ze zmielona
    laska waniliowa (Waitrose i chyba tesco, ew mozna samemu zrobic) lub czysty
    vanilla extract (rowniez Madagascar `cos_tam`- duza butelka w tesco)
    cukier puder-icing sugar
    maka ziemniaczana - potato starch(czasem potato flour)-substytut-corn starch
    soczewica- lentil
    kasza gryczana - buckwheat
    kapusta kiszona - sauerkraut
    grzyby suszone - wild mushroom
    (czasem dostepne sa tez swieze)
    ogorki kiszone - cucumbers in brine
    galka muszk. - nutmeg
    imbir - ginger
    dill-koper
    gozdziki - cloves (rowniez mielone)
    lisc laurowy - bay leaf (sluze swiezymi bo u mnie caly krzak rosnie :) )

    Wiecej w temacie zielarskim na zyczenie

    wisnie - sour cherries (tez w pobliskim parku owocuja)
    krowki- fudge (sluze rowniez przepisem na domowe :) O takie wychodza :)
    community.webshots.com/photo/239978319/239996046ZldQGM
    chrzan - horseraddish (tylko nie ten lagodny `sauce`)
    Rosnie tez pasjami gdzie popadnie

    Pierniki- gingerbread- przed Bozym Narodzeniem maja zwykle bardzo dobre w
    czekoladzie(tez nadziewane) i lukrowane niemieckie w Lidl, Safeway i wielu
    innych miejscach. A najlepiej samemu upiec.

    Rowniez bulgur swietnie sie nadaje na krupnik.
    Zielone, dlugie ogorki (ale w sezonie bo nie moga byc te zafoliowane) pokrojone
    na kawalki - wspaniale malosolne z nich wychodza.
    Przepraszam, ze wiele oczywistych ale spotkalam sie tez z takimi
    pytaniami wiec zalaczam.
    Tyle narazie mi sie nasunelo. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Maka ziemniaczana
    potato starch - mozna dostac praktycznie wszedzie Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: ceny produktow w UK
    widzialam ostatnio w Tesco Potato Starch, czyli nasza swojska make
    ziemniaczana. W dziale ze zdrowa zywnoscia. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: pomozcie ...
    potato starch flour
    baking powder
    cukru waniliowego nie widzialam poza polskim sklepem w Chicago
    Udanej babki!
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Mąka ziemniaczana w UK?
    w moim lokalnym Tesco i Sainsbury's też nie ma, nazywa się to potato starch.
    Jest natomiast w polskim sklepie, może masz jakiś niedaleko?
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: polskie produkty ,polskie sklepy
    To ja jeszcze na temat maki ziemniaczanej - bo tu na mace ziemniaczanej jest
    napisane potato starch, a nie normalnie flour . I tez polecam sekcje z
    koszerna zywnoscia, tam na pewno znajdziesz. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • witch-world.pev.pl
  • Design by flankerds.com