Oglądasz wypowiedzi wyszukane dla słów: potrawy Łosoś
Temat: jak zrobić łososia żeby smakował jak w restauracji
1 filet
lososia na dwie zarte osoby
maly peczek koperku
1 - 2 lyzki oliwy lub oleju
dosc duza patelnia teflonowa z przykrywka
sol i ulubione przyprawy (kuchni wloskiej/prowansalskiej/bazylia/zielony
pieprz)
Przygotowanie: 5 min
Czas gotowania : ok.20 min
Kupujemy filet
lososia w hipermarkecie. Poniewaz firma, ktora sprowadza ryby i
owoce morza do Polski, dostarcza je w czwartek, najlepiej jest kupic wlasnie
tego dnia lub w piatek. Mamy wtedy pewnosc, ze ryba jest swieza. Teraz, zima
odwazylam sie kupic w warszawskim Geancie dzis (niedziela) i tez byl dobry. Ale
lepiej nie przeciagac!
Lososia solimy, posypujemy przyprawami (mozemy odczekac pol godziny, ale jesli
mamy malo czasu, to i bez czekania) i wrzucamy na rozgrzany tluszcz skora do
dolu. Przykrywamy pokrywka. Po ok. 10 min. zagladamy do ryby, posypujemy drobno
skrojonym koperkiem (smialo), zmniejszamy plomien i zostawiamy na 5 - 10 min.
Mozemy sprawdzic czy jest OK, probujac kawalek z gory. UWAGA: ryba lezy caly
czas skora do dolu!!! Wyjmujemy na talerz delikatnie podwazajac mieso lopatka
tak, zeby skora zostala na patelni. Podajemy z kawalkami cytryny do wycisniecia
na
lososia.
Sekret tego przepisu polega na tym, ze
lososia smazymy bez dodatku tluszczu,
oliwa na ktorej kladziemy skore sluzy wylacznie do tego, zeby latwo oderwac
spalono skore od patelni przy zmywaniu. Skora moze byc calkiem przypalona, nie
ma to zadnego wplywu na smak
potrawy.
Losos jest aromatyczny, wilgotny i
nietlusty - lepszy niz w restauracji. Pycha!!!
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
Temat: Potrawy Skandynawi
Stol wigiliny to jest to Julbord
Jezeli naprwde chjcesz poznac prawdziwa szwedzka kuchnie zrob tak. NIe jedz
przez dzien kup jakas gazeta codzienna w miescie gdzie bedziesz i pojc
na julbord Szwedzki stol wigilyny. Tam siedzisz przez 3 godziny i jesz. Biez
malo kartofli tylko
potrawy losos w roznych formach, sledzie ( troche moze
slodkie,ale dobre. Jönsson frestelse -taka szwedzka mousaka z anjosvis ,
pazsztety, paté frikadelle-köttbullar( czt siotbular)prinskorv , czerwona
kapusta itd raki ikrewetki( to u nas w göteborgu.Nie iwme ile masz kasy ale to
bedzie okazja. O ile nie postujesz. to link
www.alltomstockholm.tv4.se/E/F/STOSE/0000/01/80/
tu masz
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwitch-world.pev.pl