Linki
menu      potrawa z maki kukurydzianej
menu      potrawy bogate w błonnik
menu      potrawy bogate w żelazo
menu      POTRAWY DLA MATEK KARMIĄCYCH
menu      potrawy kuchni europejskiej
menu      potrawy kuchni greckiej
menu      potrawy kuchni staropolskiej
menu      potrawy kuchni wielkopolskiej
menu      potrawy kuchni żydowskiej
menu      Potrawy na Boże Narodzenie
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl
  • Oglądasz wypowiedzi wyszukane dla słów: Potrawy półmięsne





    Temat: pomysły na dania półmięsne
    I jeszcze moze to sie przyda:
    www.mojeprzepisy.info/category/potrawy-polmiesne/
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Dieta wątrobowa
    Dieta wątrobowa
    Przy wypisie ze szpitala dostałam karteczkę z zasadami dot. diety
    wątrobowej. Oto one:

    Ogólne zasady diety:
    Ograniczenie tłuszczu, dostarczenie organizmowi białek, głównie z
    mleka (ser biały), mięsa. Wykluczyć potrawy smażone, wzdymające,
    używki, ostre przyprawy, alkohol, konserwy rybne, mięsne. Stosować
    potrawy gotowane w wodzie, na parze, pieczone w pergaminie, duszone
    bez tłuszczu. Wartość witaminową uzupełniać sokami owocowymi,
    warzywami, napojami, jabłkami pieczonymi, stopniowo przechodząc na
    surowe.
    Posiłki spożywać 4-5 razy dziennie w małych ilościach o temperaturze
    umiarkowanej.
    Zupy i sosy sporządzać na wywarach jarzynowych, owocowych
    podprawiając je zawiesiną z mąki i mleka. Do potraw używać łagodnych
    przypraw jak: cynamon, wanilia, koperek, majeranek, seler, anyż,
    pitruszka, cytryna, kwasek cytrynowy, mlekowy.
    Jaja można stosować w ten sposób alby w momenie spożycia były jak
    najbardziej rozcieńczone - dodatek do pierogów leniwych, pulpetów.
    Można podawać białko jaja.

    Nie wolno sporzywać:
    - mięs tłustych, smażonych, pieczonych, konserw, marynat, kiszonek,
    tłuszczów zwierzęcych, słoniny, samalcu, łoju,
    - warzyw strączkowych i wzdymających, grochu, fasoli, kapusty,
    kalafiorów, cebuli czosnku, chrzanu, grzybów,
    - używek: kawy prawdziwej, czekolady, alkoholu,
    - ostrych przypraw: pieprzu, musztardy, papryki, octu, rosołów,
    bulionów, żółtek.

    Potrawy dozwolone:
    - napoje: herbata, herbata z mlekiem, z sokiem, z cytryną, bawarka,
    kawa zbożowa z mlekiem, mleko, mleko zsiadłe (odtłuszczone), kefir
    świeży, napoje z porzeczek i miodu, z czarnych jagód, z jabłek i
    miodu, z jabłek i malin, z malin i porzeczek, z marchwi i jabłek, z
    marchwi i porzeczek, z pomidorów,
    - pieczywo czerstwe: bułki pszenne, rożki półcukiernicze, wodne,
    maślane, chleb pszenny,
    - dodatki do pieczywa: masło świeże, twaróg chudy z zieloną
    pietruszką, z koperkiem, z sokiem pomidorowaym, dżem bez pestek,
    miód naturalny, szynka chuda, polędwica chuda, pasta z cielęciny,
    - zupy mleczne: kasza manna, płatki owsiane, sago, tapioka, kasza
    jęczmienna, kasza kukurydziana, makaron, ryż,
    - zupy jarzynowe: barszcz czerwony czysty, zupa jarzynowa,
    koperkowa, z marchwi, selerowa, z zieleniny, ziemniaczana,
    - krupniki - z kaszy jęczmiennej, z ryżu, kasza manna na wywarze z
    jarzyn,
    - dodatki do zup: biszkopt na białkach, grzanki bez tłuszczu, kasza
    krakowska - kostka, ryż, kostka grysikowa, makaron nitki, pianki,
    - potrawy półmięsne: budyń z marchwi z szynką, z makaronu nitki z
    szynką, rizotto z drobiem, kasza z mięsem,
    - potrawy z ryb: ryba z wodyw jarzynach, budyń z ryby gotowanej,
    pulpety z ryb,
    - potrawy mięsne: bydynie - z drobiu, cielęciny, wołowiny, szynki,
    klopsy - cielęcy pieczony w pergaminie, wołowo-cielęcy pieczony w
    pergaminie, z mięsa mielonego pieczony w pergaminie, pulpety z
    drobiu, cielęciny, wołowony, suflety z kury, cielęciny, wołowiny,
    szynki, kurczęta gotowane w sosie jarzynowym, cielęcina gotowana z
    masłem, sztuka mięsa wołowa gotowana, królik gotowany,
    - potrawy bezmięsne: budyń z byłki z jabłkami, z ryżu, z marchwi, z
    marchwi i jabłek, ze szpinaku, z sago, z twarogu z manną, twarogu z
    ziemniakami, ryż z jabłkami, z serem zapiekany w pergaminie, rizotto
    z jarzynami, babka z kaszy manny, makoron nitki z masłem, z jabłkmi,
    z serem biały, pierogi leniwe, leniwe z ziemniakami,
    - sosy: jarzynowy, koperkowy, pietruszkowy, pomidorowy,
    - warzywa: ziemniaki, buraczki z jabłkiem pieczonym, bukiet z warzyw
    dozwolonych, jarzyny na parze dozwolone, marchew gotowana, szpinak,
    sałata zielone drobno pokrojona z cytryną, z kwaśnym mlekiem,
    - galaretki: cytrynowa, malinowa, pomarańczowa, z mleka z sokiem
    owocowym, z kawy zbożowej,
    - kisiele: z czarnych jagód, z jabłek, malin, przeczek, żurawin,
    mleczny,
    - kompoty: z czarnych jagód, jabłek, żurawin, malin, truskawek,
    porzeczek,
    - musy: z jabłek, żurawin, z kaszy manny,
    - owoce w galarecie: poziomki, pomarańcze, jabłka w galarecie
    żurawinowej,
    - przeciery owocowe: z czarnych jagód i malin, z jabłek surowych, z
    jabłek pieczonych,
    - inne słodkie potrawy: jabłko pieczone z cukrem, z konfiturą,
    zapiekane w pianie, kasza manna z sokiem owocowym. legumina z sera
    białego, ryż z sokiem owocowym, twaróg z jabłkiem pieczonym,
    - surowe owoce w postaci napojów, soków, przecierów: czarne jagody,
    jabłka, poziomki, pomarańcze, cytryny, truskawki, winogrona,
    porzeczki,
    - ciasta: bezy, biszkopt z białek, ciasto drożdżowe, herbatniki,
    paluszki z sera, precle,
    - słodycze: cukier, cukierki owocowe, mleczne, landrynki, soki
    owocowe.

    Mam nadzieję, że się przyda.
    Smacznego
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • witch-world.pev.pl
  • Design by flankerds.com