Oglądasz wypowiedzi wyszukane dla słów: Potrawy półmięsne
Temat: pomysły na dania półmięsne
I jeszcze moze to sie przyda:
www.mojeprzepisy.info/category/potrawy-polmiesne/
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
Temat: Dieta wątrobowa
Dieta wątrobowa
Przy wypisie ze szpitala dostałam karteczkę z zasadami dot. diety
wątrobowej. Oto one:
Ogólne zasady diety:
Ograniczenie tłuszczu, dostarczenie organizmowi białek, głównie z
mleka (ser biały), mięsa. Wykluczyć
potrawy smażone, wzdymające,
używki, ostre przyprawy, alkohol, konserwy rybne, mięsne. Stosować
potrawy gotowane w wodzie, na parze, pieczone w pergaminie, duszone
bez tłuszczu. Wartość witaminową uzupełniać sokami owocowymi,
warzywami, napojami, jabłkami pieczonymi, stopniowo przechodząc na
surowe.
Posiłki spożywać 4-5 razy dziennie w małych ilościach o temperaturze
umiarkowanej.
Zupy i sosy sporządzać na wywarach jarzynowych, owocowych
podprawiając je zawiesiną z mąki i mleka. Do
potraw używać łagodnych
przypraw jak: cynamon, wanilia, koperek, majeranek, seler, anyż,
pitruszka, cytryna, kwasek cytrynowy, mlekowy.
Jaja można stosować w ten sposób alby w momenie spożycia były jak
najbardziej rozcieńczone - dodatek do pierogów leniwych, pulpetów.
Można podawać białko jaja.
Nie wolno sporzywać:
- mięs tłustych, smażonych, pieczonych, konserw, marynat, kiszonek,
tłuszczów zwierzęcych, słoniny, samalcu, łoju,
- warzyw strączkowych i wzdymających, grochu, fasoli, kapusty,
kalafiorów, cebuli czosnku, chrzanu, grzybów,
- używek: kawy prawdziwej, czekolady, alkoholu,
- ostrych przypraw: pieprzu, musztardy, papryki, octu, rosołów,
bulionów, żółtek.
Potrawy dozwolone:
- napoje: herbata, herbata z mlekiem, z sokiem, z cytryną, bawarka,
kawa zbożowa z mlekiem, mleko, mleko zsiadłe (odtłuszczone), kefir
świeży, napoje z porzeczek i miodu, z czarnych jagód, z jabłek i
miodu, z jabłek i malin, z malin i porzeczek, z marchwi i jabłek, z
marchwi i porzeczek, z pomidorów,
- pieczywo czerstwe: bułki pszenne, rożki półcukiernicze, wodne,
maślane, chleb pszenny,
- dodatki do pieczywa: masło świeże, twaróg chudy z zieloną
pietruszką, z koperkiem, z sokiem pomidorowaym, dżem bez pestek,
miód naturalny, szynka chuda, polędwica chuda, pasta z cielęciny,
- zupy mleczne: kasza manna, płatki owsiane, sago, tapioka, kasza
jęczmienna, kasza kukurydziana, makaron, ryż,
- zupy jarzynowe: barszcz czerwony czysty, zupa jarzynowa,
koperkowa, z marchwi, selerowa, z zieleniny, ziemniaczana,
- krupniki - z kaszy jęczmiennej, z ryżu, kasza manna na wywarze z
jarzyn,
- dodatki do zup: biszkopt na białkach, grzanki bez tłuszczu, kasza
krakowska - kostka, ryż, kostka grysikowa, makaron nitki, pianki,
-
potrawy półmięsne: budyń z marchwi z szynką, z makaronu nitki z
szynką, rizotto z drobiem, kasza z mięsem,
-
potrawy z ryb: ryba z wodyw jarzynach, budyń z ryby gotowanej,
pulpety z ryb,
-
potrawy mięsne: bydynie - z drobiu, cielęciny, wołowiny, szynki,
klopsy - cielęcy pieczony w pergaminie, wołowo-cielęcy pieczony w
pergaminie, z mięsa mielonego pieczony w pergaminie, pulpety z
drobiu, cielęciny, wołowony, suflety z kury, cielęciny, wołowiny,
szynki, kurczęta gotowane w sosie jarzynowym, cielęcina gotowana z
masłem, sztuka mięsa wołowa gotowana, królik gotowany,
-
potrawy bezmięsne: budyń z byłki z jabłkami, z ryżu, z marchwi, z
marchwi i jabłek, ze szpinaku, z sago, z twarogu z manną, twarogu z
ziemniakami, ryż z jabłkami, z serem zapiekany w pergaminie, rizotto
z jarzynami, babka z kaszy manny, makoron nitki z masłem, z jabłkmi,
z serem biały, pierogi leniwe, leniwe z ziemniakami,
- sosy: jarzynowy, koperkowy, pietruszkowy, pomidorowy,
- warzywa: ziemniaki, buraczki z jabłkiem pieczonym, bukiet z warzyw
dozwolonych, jarzyny na parze dozwolone, marchew gotowana, szpinak,
sałata zielone drobno pokrojona z cytryną, z kwaśnym mlekiem,
- galaretki: cytrynowa, malinowa, pomarańczowa, z mleka z sokiem
owocowym, z kawy zbożowej,
- kisiele: z czarnych jagód, z jabłek, malin, przeczek, żurawin,
mleczny,
- kompoty: z czarnych jagód, jabłek, żurawin, malin, truskawek,
porzeczek,
- musy: z jabłek, żurawin, z kaszy manny,
- owoce w galarecie: poziomki, pomarańcze, jabłka w galarecie
żurawinowej,
- przeciery owocowe: z czarnych jagód i malin, z jabłek surowych, z
jabłek pieczonych,
- inne słodkie
potrawy: jabłko pieczone z cukrem, z konfiturą,
zapiekane w pianie, kasza manna z sokiem owocowym. legumina z sera
białego, ryż z sokiem owocowym, twaróg z jabłkiem pieczonym,
- surowe owoce w postaci napojów, soków, przecierów: czarne jagody,
jabłka, poziomki, pomarańcze, cytryny, truskawki, winogrona,
porzeczki,
- ciasta: bezy, biszkopt z białek, ciasto drożdżowe, herbatniki,
paluszki z sera, precle,
- słodycze: cukier, cukierki owocowe, mleczne, landrynki, soki
owocowe.
Mam nadzieję, że się przyda.
Smacznego
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwitch-world.pev.pl