Linki
menu      potrawa z maki kukurydzianej
menu      potrawy bogate w błonnik
menu      potrawy bogate w żelazo
menu      POTRAWY DLA MATEK KARMIĄCYCH
menu      potrawy kuchni europejskiej
menu      potrawy kuchni greckiej
menu      potrawy kuchni staropolskiej
menu      potrawy kuchni wielkopolskiej
menu      potrawy kuchni żydowskiej
menu      Potrawy na Boże Narodzenie
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl
  • Oglądasz wypowiedzi wyszukane dla słów: potrawy rybne





    Temat: wulgaryzmy


    | językach wulgaryzmów?

    Teorii nie znam ale pamiętam pytanie pewnego językoznawcy:

    "Czy zauważyliście Państwo że większość wulgaryzmów związane
    jest z działaniami seksualnymi lub usuwającymi z ciała
    nieczystości (oddawanie: moczu, kału, plucie, smarkanie)?"

    Pozdrawiam
    Qwax


    Witam,

    Odnosnie innych jezuków to bylem kiedys na szkoleniu z pewnym arabem z
    Maroka, byl on w sumie dosc ortodoksyjny nie pil nawet piwa i na wszelki
    wypadek zamawial wylacznie potrawy rybne albo bezmięsne.

    Któregos dnia postanowilismy wymienic sie wulgaryzmami wystepujacymi z
    naszych jezykach.
    Okazalo sie ze u nich rowniez większość przekleństw związanych jest z
    pewnymi częściami ciała.

    Jako ciekawostkę mogę podać że jedno z przekleństw było tak mocne że kolega
    nie odważył się go wypowiedzieć w całości. Uczył nas poszczególnych sylab i
    poprawiał tylko te głoski które wymawialiśmy żle - całego wyrazu nigdy.

    ot takie moje trzy grosze lekko OT i troche NTG
    pozdrawiam

    Tomek

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: śledziowa uczta
    śledziowa uczta
    W dzień pogrzebu Papieża wystawiam urodziny dla mojego męża. Zaprosiłam już
    kilka osób dużo wcześniej i nie chcę tego odwoływać. JEDNAK ZWAŻYWSZY na to iż
    jest to piątek w dodatku, wyjątkowy piątek, chcę podać wyłącznie potrawy
    rybne, aby nikogo nie urazić. KUPIŁAM KILKA gotowych potraw rybnych, robię
    również rybę po grecku, ale może moglibyście mi podać kilka przepisów na coś
    czego jeszcze nie robiłam na żadnym przyjęciu. MOŻE JAKIEŚ rybne śledziowe
    sałatki lub coś podobnego. A MOŻE coś zupełnie innego wegetariańskiego.
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Jakie dania lubicie przyrządzać?
    Lubie: Wszelkiego rodzaju potrawy rybne, szczególnie te
    wymagajace delikatnej elaboracji z tytulu kombinacji delikatnych
    smaków które nie zniksztalcaja wlasciwosci struktuty i smaku samej
    ryby. Odpowiednia temperatura, czas obróbki w kazdej fazie, jakosc i
    temperatura oliwy, odpowiednie i wywazone uzycie czosnku, soli i
    innych dodatków (jesli ma miejsce).

    Moje najbardziej ulubione danie rybne (w smaku i przygotowaniu) to
    swiezy morszczuk w zielonym sosie z dodatkiem gulas, bialych
    szparagów, bialych malzy, zielonego groszku, natki pietruszki i
    gotowanego na twardo jajka. Wszystko razem w kamiennej patelni.
    Subtelne w smaku i wygladzie. Niesamowicie smaczne.

    Nie lubie: makarony. Wydaja sie nieco trywialne. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: mrozona rybka?
    mrozona rybka?
    pewnie kupujecie mrozone ryby. jakie i jak mozna je ciekawie
    przyrzadzic? a takie gotowe potrawy rybne to tez? i dzieci to moga
    jesc? takie mrozone burgery rybne? zzrobilam ostatnio paluszki rybne
    mrozone i sie zajadali ale nie wiem czy to zdrowo tak ciagle jesc.
    pisza ze to 100% ryb. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Porady kulinanrne dla turystki - obcokrajowca
    wytlumaczcie, specjalnego co z tymi rybami...
    bo nie lapie

    po raz pierwszy chyba czytam, ze kuchnia polska rybami stoi ;)
    z rusztu, grillowane, smazone... toz to standard praie wszedzie , zwlaszca na
    poludniu Europy

    a zatem i francuska kuchnia nie jest uboga jesli chodzi o potrawy rybne...

    czy naprawde sodzicie, ze mamy cos wyjatkowego dozaproponowania w tej
    dziedzine?

    troche zglupialam 8-)

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Włochy
    Włochy
    Mieszkam we Wloszech od 15 lat i moge sluzyc konsultacja jezeli chodzi o
    wloskie zwyczaje. Wigilia i pierwszy dzien swiat spedza sie tutaj raczej w
    gronie rodzinnym a tylko ci, ktozy wyjezdzaja na okres zimowych urlopow,
    jadaja w restauracjach. W Wiglie serwuje sie potrawy rybne, oczywiscie
    makarony albo risotto z owocami morza lub krewetkami, ryby pieczone lub
    duszone i jako przystawke salatke warzywna (u nas wloska) ktora
    nazywaja "insalata russa" (rosyjska salatka). Na deser zjada sie baby
    drozdzowe z bakaliami (panettone) lub bez bakali, maslane (pandoro) i
    specyficzne typowe slodycze swiateczne: torroni (sztabki z cukru, miodu i
    bialka z jaj z orzechami lub migdalami), croccanti (sztabki z karmelu z
    orzechami, migdalami lub arachidami), suszone figi (daktyle) w czekoladzie i
    rozne suszone owoce. W pierwszy dzien swiat, podobnie jak w Polsce,
    jest "wielkie zarcie". We Wloszech (szczegolnie w duzych miastach), Boze
    Narodzenie to swieto konsumizmu - ogromne zakupy i pogon za prezentami.
    Ciasta i slodycze (wszedzie dostepne) kupuje sie gotowe ale sa zazwyczaj
    podlej jakosci (cudowny wyglad a potem bole brzucha) a te naprawde oryginalne
    sa trudno dostepne i kosztuja conajmniej 3 razy wiecej. Godziny pracy
    wiekszosci (zazwyczaj 9-13, 14-18) uniemozliwiaja przygotowanie
    wyrafinowanych potraw w domu ale ja zaopatrzylam sie juz w mak, kiszona
    kapuste, sledzie i kiszone ogorki (w jednym z dwoch sklepow polskich w
    Rzymie, ceny 4 krotnie wyzsze niz w Polsce) i cos tam upitrasze.
    Najserdeczniejsze zyczenia dla wszystkich. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: piątkowe obiady
    Ciekawe przepisy:
    www.kuchnia.wla.pl/potrawy-rybne.php
    www.restaurants.pl/przepisy/ryby/ryby_ind.htm
    www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=11
    egotowanie.republika.pl/start.html
    www.kuchniachinska.pl/main/przepisy.htm#ryby
    www.opoka.org.pl/varia/bn/ksiazkakucharska.html Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: śledzie
    www.kuchnia.wla.pl/potrawy-rybne.php
    kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=21 Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: przepis na rybe
    przepis na rybe
    moze macie jakies ciekawe przepisy wlasnie na potrawy rybne? ja
    ostatnio sprobowalam gotowe mrozone danie filet z tilapi i bardzo
    smaczne mi wyszlo. przede mna mintaj do zrobienia ale kupilam
    mrozony sam bez dodatkow. jak go smacznie zrobic zeby nie byl tylko
    w panierce trradycyjnej? Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: bez ryb na stole
    Jedzenie ryb jest z punktu widzenia logiki bardziej zgodne z ideologią
    wegetarianizmu niż jedzenie chleba. Jedząc ryby zadaje się mniej śmierci niż
    jedząc zboże. Dlatego jutro, aby uczcić "dzień ryby", bedę jadł tylko potrawy
    rybne. Bez chleba.

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: czy moge nazywac sie wegetarianinem??
    Tak, muszę mieć ale.
    Słuchaj, nie mówię Ci co masz jeść a czego nie. Nie patrzę na ludzi pod kątem
    ich diety.
    Po prostu potwornie mnie drażni kiedy w restauracjach mi wciskają rubę jako
    wegetariańską, bo wcześniej był tam jakiś 'peskowegetarianin' i chciał rybę.

    Ile Cię kosztuje zapytanie kelnera o potrawy rybne? Po cholerę wspominać tutaj
    o typie swojej diety?
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Dania wigilijne
    Dania wigilijne
    Ciekawa jestem co znajdzie sie u Was na wigilijnym stole?
    Czego jest przewaga, potrawy rybne, miesne czy inne?

    U mnie na wigilijnym stole nigdy nie bylo dan miesnych, a wiem ze
    austriacka kuchnia uwzglednia takie. Moja bratowa (26 lat w AT)
    podaje tylko miesne pierogi, a u mnie sa grzybowo-kapusciane

    Tradycyjnie u mnie bedzie kutia.
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Kochane
    Kochane
    Proszę o patenty na namówienie niespełna trzylatki na potrawy rybne i jajeczne
    dodam, ze ostatnio również odmawia nabiału
    jestem załamana
    ryby jadła jedynie w postaci ryby po grecku
    ostatnio patrzy nań z obrzydzeniem
    jaj nie jadła (świadomie)nigdy
    przemycam jej żółtka w zupach
    im jest starsza tym bardziej zawęża kręg zainteresowań jedzeniowych
    macie jakieś pomysły?
    jak ciekawie podać albo jak przemycić?
    jestem wdzięczna za każdą poradę
    Lolcia
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: chwilowy relaks:)
    Całą dobę nie miałam internetu! Straszne przeżycie
    W pachnie gotowana skórka pomarańczowa. Zaraz zmienię wodę, dodam
    cukier i kolejne gotowanie w syropie. Po południu pieczenie piernika
    i oprawianie choinki. Bigos gotowy, farsz do pierogów z grzybami i
    kapustą zrobię u Rodziców (w tym roku u nich Wigilia). Muszę jeszcze
    pojechac do Chiefa (genialna restauracja rybna) po potrawy rybne.
    Nie potrafię dobrze ich przyrządzić Wolę kupić kilka gotowych
    rodzajów niż mieć dużo jednego. Trudno jest prowadzić dom dla małej
    rodziny Na ten temat juz chyba biadoliłam?
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Wasza kuchenna pieta Achillesa...
    Ryby Nie umiem ich przyrządać, drażni mnie zapach naczyń i
    sztucców po ich obróbce, trudny do usunięcia zapach kuchenki
    Doprawic też nie umiem. Nawet zwykłych płotek smazonych na łuszczu,
    o faszerowanym szczupaku nie wspomnę
    W restauracjach czytam tylko jeden dział - potrawy rybne i zamawiam
    je w nieograniczonych ilościach. W czasie pobytu nad morzem jem
    tylko rybeńki
    I jeszcze biszkopt. W najlepszym razie ma grubość omletu, na ogół
    nalesnika, ale o tym pisałam wielokrotnie
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Wasza kuchenna pieta Achillesa...

    > W restauracjach czytam tylko jeden dział - potrawy rybne i
    zamawiam
    > je w nieograniczonych ilościach. W czasie pobytu nad morzem jem
    > tylko rybeńki

    oooo! to tak jak ja
    chociaz po latach prob i bledow juz nawet mi smakuja te moje ryby


    moja pieta sa zupy ...sztuk dwie, z innymi sobie jakos radze:
    -czosnkowa i cebulowa
    wyprobowalam juz dziesiatki przepisow, nadal sie nie poddaje i daze
    do doskonalosci )))


    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: rybex
    rybex
    Czy w Kielcach istnieje nadal bar rybny RYBEX? Kiedyś jak byłem w Kielcach to
    ze smakiem wrepeciłem fantastyczny obiad w tym barze na ulicy chyba
    Sienkiewicza. Fajny bar super klimat lat 80tych i centrali rybnej no i
    baaaaardzo smaczne potrawy rybne. Czy może ktoś z kielczan mógłby podać jakieś
    informacje na temat tego baru RYBEX???... Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Gdzie mozna dobrze zjeśc na Ursynowie?
    Deska jest doskonała, ale głównie jadam tam różne potrawy rybne. Świetne sałaty
    i wszystko z kart sezonowych (potrawy z kurkami, naleśniki ze szpinakiem
    mniammm no i nieodżałowane przez "drugą połowę" ossobucco). Przyzwoite
    makarony i rewelacyjne tiramisu. Pizza dobra, choć nie doskonała. Dziwne, że
    ktoś wygłasza sąd o knajpie zjadłwszy w niej ...pizzę Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Szansą dla kulinarnego Szczecina są ryby - rozm...
    Do poprzedniego weekendu myślałem tak samo jak ty, ale zmieniłem zdanie o 180
    stopni. Otóż przyjechali do mnie moi znajomi z Niemiec oraz Izraela (gościłem
    ich pierwszy raz u siebie) i kiedy zaczęliśmy rozmawiać co chcieli byśmy zjeść
    to od razu dali propozycję ryby. Nawet mnie nie pytali jakie mamy regionalne
    specjalności kulinarne, naturalne było dla nich że z racji naszego położenia,
    nasza kuchnia regionalna to właśnie potrawy rybne we wszelakiej postaci. Newat
    im nie tłumaczylem że są w błedzie tylko kupiłem ryby i usmarzyłem na grillu. Po
    tym doszedłem do wniosku że kuchnia rybna w naszym regionie to jest właśnie to
    co możemy wypromować i tym możemy się szczycić. Może to również być jeden z
    elementów który będzie tworzył naszą tożsamość której tak nam w Szczecinie
    brakuje. Dadam także, że nie jestem związany z gastronomią tak więc nie mam w
    tym promowaniu ryb żadnej korzyści. Piszę to dla tych którzy mogli by mnie
    oskarżyć o lobbowaniu z chęci zysku itp. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Czas pogardy wpolityce czas kończyć______________!
    glupszy nie ma dorszy
    hasz0 napisał:

    > Bo gorszy nie ma dorszy.

    Bardzo lubie greckie potrawy rybne. Gdy pojechalem do Grecji to ze
    zdziwieniem dowiedzialem sie, ze ryby sa tam rzadkie i drogie. No bo
    przelowili. Zamiast do Juraty beda jezdzili na Sylt?

    Niestety Haszu ekologia nie podlega Twym moherowym manipulacjom.

    > Most energ., elektrownia atom.

    Pomnik dla Gierka odslaniany przez kaczki? Port Polnocny, Zarnowiec.

    > Sarmacja prze na Wschód

    Jak ma zatwardzenie to musi przec. Schroeder bierze za to pensje.

    > a Polsce socjolodzy i media bronią mafii węglowej

    Bardziej moze bronia Twoich przywidzen, ale nie zauwazylem. Nie mam
    misji tak jak Ty. Bardziej interesuja mnie fakty. O ile kiedykolwiek
    slyszalec co to jest.
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: PARALIA HOTEL GIRNIS - JAK OGÓNIE TAM JEST W MIEJS
    paralija całkiem fajna miejscowoc małe miasteczko na plazy 10 km wieksze
    keterini i jesli zakupy to tylko tam przynajmniej 20-30% taniej nie proponuje
    tylko zakupów złota nawet w sklepach(mimo ze moja kobieta własnie w paraliji
    pracje w jednym z nich kiepskie gatunkowo)poza tym fantastyczny wypoczynek i
    super plaza polecam polska knajpke (poznasz ja po reklamie zywca)oraz jedna z
    ostatnich w kierunku olimpik restauracje rodziny germanos fantastyczne potrawy
    rybne i nie tylko oraz miła rodzinna obsługa zycze udanego wypoczynku
    pozdrawiam mar-kotek Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Prosze o pomoc w tłumaczeniu!
    >W Polsce panuje jeszcze trend: duzo na talerzu i obowiazkowo trzeba wyjsc z
    >restauracji najedzonym (obzartym).

    bez przesady ale chyba wszedzie na swiecie, nikt nie lubi wychodzic z
    restauracji glodny

    >Potrawy rybne i z owocow morza nie sa silna strona polskiej gastronomi.

    potraw rybnych w polskiej gastronomi jest mnostwo a owoce morza to akurat nie
    polska specjalnosc, w Szwecji nie jest lepiej ale we wloskih restauracjach w
    Warszawie, ktorych jest chyba wiecej niz w Sztokholmie, mozesz dostac czego
    dusza zapragnie z typowo wloskiej kuchni

    >Na ogol w Polsce wszystkie raki morskie nazywa sie krewetkami chociaz nie
    >powinno

    i tak sie wcale nie robi, tu juz przecholowales, sa krewetki i to rozne, sa
    langusty, sa humary, sa osmiornice i osmiorniczki itd
    Polska gastronomiczna to zbyt ogolnikowe pojecie, roznica miedzy jakims
    pipidowkiem a Warszawa jest tak olbrzymia, ze trudna do opisania, nie pisz wiec
    w Polsce, Polska a raczej regionalnie czy nawet parafialnie




    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Stambuł-polećcie Wasze ulubione miejsca
    Witam,
    Studiuje w Istanbule od jakiegos czasu i mam nadzieje, ze bede mogla
    pomoc.
    Byłoby prościej, gdybyście napisali co już odwiedziliście.
    W każdym razie jedno z moich ulubionych miejsc to Ortakoy.
    Dzielnica, w ktorej mozna dobrze zjesc, patrzac na Bosphorus Bridge.
    Wieczorami zmienia kolory. A tuz obok znajduje sie meczet, ktory
    jest rowniez imponujacy. W tej dzielnicy rowniez mozna wsiasc na
    staek, ktory robi godzinna wycieczke po ciesninie.

    Jezeli chcecie zjesc bardzo dobrze i bardzo drogo to polecam Bebek.
    Mozna sie tam udac do restauracji ktore serwuja np tylko potrawy
    rybne, zjesc rybke zarowno z Bosphoru jak i morza srodziemnego.

    Jezeli chcecie palic turecka nargile (fajka wodna) zdecydowanie
    zdecydwanie Tophane! Siadacie na wygodnych
    pouszkopodobnych "fotelach", i delektujecie sie nargile + polecam
    herbate jablkowa (elma cay)

    W jeden z cieplejszych dni polecam wybrac sie na jedna z wysp.
    Podroz statkiem z Kabatas zajmuje przeszlo godzine, ale bardzo
    sympatyczne miejsca, zeby pospacerowac.

    W Istanbule znajduje sie rowniez "polska wioska". Nie bylam tam
    jeszcze, ale ponoc warto odwiedzic to miejsce.

    Po stronie europejskiej znajduje sie Grand Bazar (Beyazit), ktory
    zdecydowanie odradzam, w zwiazku z tlumem sprzedawcow, zerujacym na
    europejczykach. Ale warto sprobowac Misir Carsisi - Targ Korzenny.

    Pytajcie, postaram sie pomoc jak najbardziej :)
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Kenia - safali kupić na plaży czy w Polsce ?
    Ja bylam na Bamburi beach i nie narzekam. Czy plaza leppsza czy gorsza to nie
    wiem, bo jak spacerowalam kilka km po plazy, to namolnosc byla wszedzie. moze na
    bamburi nawet mniej, bo i juz mniej tych wszystkich straganow bylo.
    W oceanie sie kapalam, nie bylo problemu.
    Safari wykupilam na miejscu, zapytalam jednego z kelnerow i polecil mi
    znajomego, ktory to zorganizowal. Polecam sie targowac, potrafia zejsc o ok 1/4
    oryginalnej ceny,albo i wiecej.
    Wszyscy odradzaja tu samotne wycieczki. My chodzilismy poza hotel i nic nam sie
    nie stalo. Wieczorem wzielismy taxi do miasta, do kenijskich klubow i tez bylo
    ok. Jak ktos lubi potrawy rybne polecam Moorings- -restauracje na wodzie- bardzo
    smaczne jedzenie i swieze.Kazdy miejscowy wie gdzie to jest.
    Miejscowy autobus "matatu"tez byl ok, troche szalencza przygoda :)
    Nie bojcie sie miejscowych.
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: czy ktoś był Leśny Zaułek, Łukęcin?
    my co roku jeździmy do Łukęcina z psem i z dwójką dzieciaków; nie ma takich
    strasznych tłumów - ostrzegam przed pobierowem... - Marszałkowska w godzinach
    szczytu...
    A co do Łukęcina to kiedyś była stadnina teraz sądzę że już nie działa -
    właściciele rozprzedali konie i stajnia zawalała się w zeszłym roku. Dobre rybki
    podawali w takiej karczmie (?) krytej strzechą i w smażalni na placyku (tej z
    ladą na wierzchu). Z atrakcji to pusta plaża (ale trzeba kawałek przejść i minąć
    ludzi) i morze, były jakieś poduchy do skakania, wypożyczalnia rowerów, zakupowo
    polecam taki wielki namiot w stronę Pobierowa po lewej stronie drogi (rowerem
    lub autem) można wygrzebać całkiem fajne gadżety zarówno dla dziecka ciucharskie
    lub do domu za psie pieniądze. latarnia morska w niechorzu i genialne potrawy
    rybne U Cywila (nagrody i artykuły w gazetach), polecam też Rekina w Pobierowie
    - genialna zupa rybna ogórkowa (!) i kagulena. Lasy sprzyjaja spacerom, choć
    zdażają sie kleszcze... fajny plac zabaw w ośrodku Wielki Błękit Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Padam na twarz.
    Witajcie

    Takich cudownych mezow znajduje sie w Galicji Ja swojego wypatrzylam sobie
    z daleka, pochodze z Mazowsza. Moj od ciast stroni ale robi pycha pierogi
    ruskie i farsz na pierogi z kapusta i grzybami, i salatki sledziowe. Na nasza
    pierwsza rocznice slubu przygotowal kolacje, a oprawa byla tak piekna ze nie
    wiem jak Wy ale ja nie umialabym tego tak podac jak On to zrobil.
    ten od ciast to maz mojej kolezanki. Robi tez pycha potrawy. Ja zapraszaja nas
    wieczorem w piatki ... uwielbiam jego potrawy rybne - PYCHA!!!!

    Pozdrawiam juz Swiatecznie
    Nika Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Przepis na potrawe z makaronem UDON!!
    Witajcie! Szukam dobrego przepisu na jakąś potrawe najlepiej mięsną z wykorzystaniem makaronu UDON - wiem że większość to potrawy rybne (japońce mają zajoba na tym pkt) ale może ktoś coś zna?

    Z góry dziękuje Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Nowa strona - Karczma pod Zlota Rybka w Gizycku
    Karczma pod Zlota Rybka w Gizycku na Mazurach zaprasza na potrawy
    rybne i nie tylko...

    http://www.polbox.com/z/zlota/

    Pozdrowienia ze slonecznego Gizycka :)
    Zbigniew Jatkowski
    http://www.zibnet.z.pl/
    UIN 10770700

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: sledzie po kaszubsku---PYCHA !!!!!!!!!!!
    kuchnia kaszubska:
    www.kuchnia.wla.pl/potrawy-rybne.php Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: nie wolno mi jesc prawie niczego - pomysly,dania??
    a jajka, potrawy rybne/ miesne pieczone na grilu lub w folii aluminiowej? Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Pokojowo i na temat. Smażony śledź w zalewie octow
    Tu trochę śledzi i nnych...
    www.kuchnia.wla.pl/potrawy-rybne.php
    Proste, a ciekawe. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: sex po chinsku-przepis Fryderyka
    Jako ciekawostka nadmienie,ze przerzucilem sie na potrawy rybne,wyglada to tak
    20% miesa pod wszystkimi postaciami,40% potraw rybnych,reszta to maczne i
    zielenina.Zaczyna wracac mlodosc i sportowe zaciecie.Pzdr.Fredryk Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Jesienny horoskop zdrowotny - waga
    Jesienny horoskop zdrowotny - waga

    WAGA
    23.IX - 23.X

    Wagi to sympatyczne osoby, które również pochwalić się mogą pięknym ciałem.
    Kobieta Waga ma rysy regularne, o charakterystycznych ładnych oczach.
    Niestety, Waga z wiekiem traci na urodzie, ponieważ tyje. Uważaj więc właśnie
    jesienią, gdy nadchodzić będą chmurne, posępne dni, by nie popadać w
    melancholię i nie zwalczać ją jedzeniem, ponieważ masz tendencję do zajadania
    swoich stresów łakociami. Cierpi na tym Twoja trzustka i śledziona. Masz
    również tendencje do zaburzeń czynnościowych, co przejawia się często w
    zaburzeniach pracy serca, jelit, żołądka. Często zapadasz na schorzenia
    nerek. Waga ma problemy z przyswajaniem cukru. Za wszelką cenę chce, aby
    zawsze było miło, a jeśli tak nie jest, sprawia sobie przyjemność objadając
    się słodyczami. W ten sposób, tak jak już pisałam, zaburza pracę trzustki, co
    prowadzi do stanów hipoglikemicznych. Aby uniknąć załamań zdrowotnych, osoby
    z tego znaku powinny stosować ćwiczenie pobudzające umysł i przebywać w miłym
    otoczeniu. Zachęcam więc wszystkie Wagi do spacerów w ciepłe, jesienne dni,
    gdy aura jesienna zachwyca swoją kolorystyką. Akurat Ty Wago jesteś na to
    bardzo wrażliwa. Zachęcam też odżywiać się regularnie, jeść mniej tłustych
    potraw, mniej mięsa i wędlin, a więcej warzyw i owoców - cebuli, szpinaku,
    buraków. Niedobory fosforu warto uzupełniać jedząc przynajmniej raz w
    tygodniu potrawy rybne. Należy pić dużo wody mineralnej.

    Najlepszy partner: Bliźnięta, Wodnik, Baran


    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: HISZPANIA...? Hay algien?
    anna.skora napisała:

    > Mylisz sie. Turystow pelno, ale w Urbanizacjach. Ja na szczescie mieszkam w
    > spokojnym pueblo. Co do pogody bywa roznie. Przy morzy chlodniej, ale wieje
    > jak ... Gazpacho to tradycja, ktorej nie kultywuja mlodzi. W zadnym domu mnie
    > tu nie poczestowali gazpacho, to tylko w restauracji dla turystow. Jesli
    chodzi
    >
    > o kuchnie - moge Ci kilka rzeczy polecic.
    > Nie jestes stad, to pewne. Skad wiec jestes, Nieznajomy?
    >

    trudno powiedziec skad jestem, ale bylem w Anadaluzji tydzien temu a teraz juz
    jestem back in the USA ;)
    raczej niewiele czasu spedzilem w turystycznych miastach, wiecej w zakurzonej
    wypalonej sloncem prowincji, gdzie turystow w zasadzie nie bylo, chyba ze sie
    bardzo dobrze konspirowali ;)
    Jezyk wylacznie hiszpanski, po angielsku nikt ani mru mru, miejscowi w swoich
    malutkich autkach przeciskajacych
    sie przez waskie krete uliczki i cala masa halasliwych samobojczych scooters,
    jednym slowem ciekawie i inaczej :))

    no i ten dziwny rozklad dnia, wszystkie restauracje obowiazkowo zamkniete od
    4 do 8 wieczorem, obiad/kolacja gdzies tak kolo 10-11, w nocy spac ida po
    polnocy, rano do pracy i tak w kolko, jak to mozna wytrzymac?

    Jezeli chodzi o jedzenie to oczywiscie co kto lubi, bylem ciekawy miejscowych
    potraw i probowalem za kazdym
    razem czegos innego, ale duzo smakolykow nie znalazlem, a gazpacho bylo chyba w
    kazdej restaurante
    dla glodnych polecam baguette pollo a la plancha, dobre byly tez potrawy rybne,
    miesa twarde niedopieczone/pol-surowe i niedoprawione

    Ogolnie przyjemne wrazenie i poczucie bezpieczenstwa, tylko jednego nie moglem
    zrozumiec, dlaczego wszystkie okna na parterze byly zakratowane, a ogrodzenia
    wokol domkow w miescie wysokie na 2m i nieraz nawet z drutem kolczastym.
    Czy to po prostu zwyczaj czy tez rzeczywistosc? Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Prosze o pomoc w tłumaczeniu!
    Przede wszystkiem gratuluje Althea atrakcyjnych zainteresowan kulinarnych.
    Myslalem, ze podczas weekendu znajdzie sie ktos odwazny do ulozenia menu po
    polsku .
    Pisanie menu to dla niektorych sposob zarabiania na zycie, tym bardziej, ze
    branza gastronomiczna wyjatkowo jest poddana okrutnej konkurencji, zarowno w
    Szwecji czy w Polsce, a wiec trzeba znalezc jakis nisch zeby zwabic klienta.
    Apropo owocow morza, wybralas temat, ktory akurat koliduje z przyzwyczajeniami
    konsumpcyjnymi Polakow. Poza tym innym waznym aspektem jest fakt dla jakiego
    konsumenta ma byc to menu.
    W Polsce panuje jeszcze trend: duzo na talerzu i obowiazkowo trzeba wyjsc z
    restauracji najedzonym (obzartym).
    Degustacyjne wyprawy kulinarne tylko dla przezyc smakowych to raczej jeszcze
    nie teraz ale moze sie myle. Jak dotychczas nie udalo mi sie zaobserwowac
    takiego zjawiska.
    Potrawy rybne i z owocow morza nie sa silna strona polskiej gastronomi.
    Przyczyn mozna znalec wiele ale nie o to w koncu chodzi.
    Nomenklatura polska tez jest niesprzyjajaca ukladaniu poetyckiego menu akurat z
    tych indegrencji.
    Np kräftstjärt = owlok ( raczej nieladne slowo)
    Na ogol w Polsce wszystkie raki morskie nazywa sie krewetkami chociaz nie
    powinno. Raki slodkowodne tez nie maja statusu delikatesu.
    Jest to zadanie niezmiernie trudne specjalizowac sie tylko w tym nischu ale
    sadze, ze dajace mozliwosc wyprofilowania sie w przyszlosci.
    Jeszcze troche, a na pewno ostrygi, swieza langusta czy transzerowany
    homar nie beda czyms egzotycznym.
    A teraz odwaze sie i napisze jak ja bym nazwal to sugerowane danie.
    Mam dwa warianty.
    Pierwszy podanie nazwy przystawki z wymienieniem indegrencji, a wiec:

    Owoce morza Althea

    owoce morza, cienkie pieczywo, zielona salata, raki slodkowodne.

    drugi wariant:

    Koszyk z delikatnego pieczywa wyscielony lisciem swiezej salaty, wypelniony
    owocami morza pod parasolem z rakow slodkowodnych.

    Nie wiem czy usatysfakcjonowalem.
    Zycze powodzenia w kulinarnych podrozach. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Królewskie Miasto Darłowo
    No i jest mi trochę wstyd! Naprawdę! Może za ostro napisałam, bo wiele rzeczy
    podobało mi się w Darłowie-Darłówku. Spędziłam tam bardzo miło czas.
    Wiatraki są ciekawą ozdobą krajobrazu i dobrze komponują się w krajobrazie np.
    ich widok z betonowego molo - morze, plaża, latarnia, wiatraki jest naprawdę
    wspaniały - może trochę brak opisu gdzieśkolwiek o tym jak działają, ile energi
    dają (jakieś porównanie dla laika) i dlaczego niekiedy się nie kręcą.:-) A już
    jak jedzie się autobusem ze strony Ustki też mogą cieszyć oko.
    Na dworcu PKS był naprawdę miły dyżurny ruchu, odpowiedział (czasami dowcipnie)
    na każde pytanie. Podróż powrotna z darłowa do Sławna też była fajna (jakiś Pan
    cały czas opowiadał głośno dowcipy o teściowej-sympatyczni ludzie tam
    mieszkają). Jechałam przez Stary Jarosławiec - jejku jaka tam gdzieś za tym
    Jarosławcem wąska droga.
    No a jeszcze o Darłówku - pierwsze wrażenie - 1 dzień pobytu - idę na plażę i
    co widzę - może spokojne, czyste i błękitne jakiego nie widziałam - od razu
    nam przyszło do głowy - LAGUNA :-). Woda na zachodniej plaży była bardzo
    czyściutka. Zbierałam Bardzo ładne kamyki i muszelki (nawet 3 z małżami w
    środku).
    W Darłowie trochę zaplątałam się w dotarciu do zamku z rynku, ale miałam mapę.
    Zresztą przy rynku jest duży plan miasta i koło zamku też. No i zamek wypadł na
    zdjęciach (moich) rzeczywiście lepiej niż w rzeczywistości. Widok z wieży był
    mało ciekawy - z jednej strony bloki z rysunkiem łódki, z drugiej dachy
    zasłaniające dachy. (choć dachy domów w darłówku z latarni bardzo ciekawe)- ale
    samo wejście po pionowych schodkach ze sznurem zamiast poręczy i światełkami
    niesamowity.
    Darłówko przed sezonem ma swój urok i myślę że warto tam zajechać.
    Ja jeszcze pisałam wcześniej o restauracji Keja w Darłówku - gdzie obok
    przesmacznego szwajcara można zjeść inne potrawy rybne (pierogi, pulpety,
    gulasz, gołąbki) w niedrogiej cenie z miłą obsługą. Nie spotkałam (w moich
    podróżach) na wybrzeżu takiej restauracji.
    Nie mówiłam tej Pani właścicielce że ją zareklamuję w internecie ale ona nie
    potrzebuje chyba reklamy bo mówiła że ma stałych klientów którzy przyprowadzają
    innych .
    Acha coś mi się przypomniało - może ścieżka rowerowa do tych wiatraków by się
    przydała? A może jest?
    Darłówko - morze błękitne i czyste, jedzenie dobre, ludzie sympatyczni,
    spacery "w pięknych okolicznościach przyrody", latarnia mała ale latarnik co
    sprzedaje bilety sympatyczny!

    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: sopot 26-29 06 02003
    Kumpel wie co dobre - Sopot to najbardziej "światowy" polski nadmorski kurort.
    Punkt obowiązkowy - spacer po słynnym deptaku "Monciaku" - ul. Bohaterów Monte
    Cassino - który kończy się najdłuższym molo w Europie. Na tej 2 km trasie
    mnóstwo pubów, klubów, kafejek i pięknych dziewczyn, które można poderwać i
    zaprosić do jednej z nich. Polecam knajpę m.in. SPATiFu, Złoty Ul, cukiernię
    włoską, Tawernę u Maćka. Koniecznie klub Viva przy Grand Hotelu (może to w nim
    masz rezerwację?)- tam odlotowe dyskoteki. Park wodny przy Zamkowej Górze -
    jedyny na Wybrzeżu, chyba największy w Polsce w ogóle.Basen solankowy przy
    molo, Instytut SPA w hotelu Haffner. Super dzika rzeka, sauny, masaże (jakie
    masażystki!). Fajnie jest przejechać się rowerem po promenadzie nadmorskiej
    (najdłuższej w Polsce - aż do Gdańska)- jeśli hotel wypożycza rowery to warto.
    Przy promenadzie warto zjeść extra potrawy rybne w Tawernie Rybaki (drogo, ale
    elegancko) lub w Przystani (taniej ale bardziej na luzie, full młodych ludzi).
    Jest wypożyczalnia windsurfingu - jak umiecie to można popływać. Na plażach
    wszystkie atrakcje (kosze, leżaki, kajaki, rowery wodne, lot spadochronem!).
    Warto pójść na jakiś koncert do Opery Leśnej i przejść sie po Górnym Sopocie -
    pokazać koledze piekne eksluzywne wille sopockich bogaczy - a jest ich tam
    mnóstwo (bogaczy i willi). Można zagrać w tenisa na słynnych kortach - gdzie
    często odbywają się mistrzostwa świata), albo w mini golfa - w hotelu Marina.
    Można pójść na Tor Wyścigów Konnych - jeśli będzie jakaś impreza (nie
    tylko "konna"). I jeszcze wycieczki - na Starówkę do Gdańska i
    wodolotem "Merlin" (b. wygodny) na Półwysep Helski - odjazdy z molo do Jastarni
    i dalej 2 km plażą/taxi/busem do Juraty - bardzo ładnej i "zachodniej"
    miejscowości. To taki plan minimum! Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: może coś szybkiego z ryb na wigilie
    może coś szybkiego z ryb na wigilie
    Moja córeczka ma skaze wiec duzo je sie u nas ryb Może macie jakieś przepisy na jakies fajne (szybkie)potrawy rybne na Wigilie pozdrawiam Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Wątróbki rybne
    znalazłam to:
    Nie wiem, jak to się ma do tych twoich wątróbek, czy one już w stanie mocno
    nieprzerabialnym są, czy da się je jeszcze jakoś uzdatnić..
    ;))



    smażone wątróbki dorszowe

    - kilka wątróbek dorszowych
    - tłuszcz do smażenia,
    - 4 cebule,
    - kilka ząbków czosnku,
    - sól, pieprz,
    - 3 łyżki masła,
    - ocet.

    Zdjąć błonę z ikry dorszowej, obsmażyć je na tłuszczu, odcedzić ten tłuszcz
    odlać go, znów obsmażać i znów wylać tłuszcz. Posiekać cebulę i czosnek,
    usmażyć na maśle na złoty kolor, dodać posiekaną wątróbkę, sól, pieprz do
    smaku. Zakwasić do smaku octem, dosmażyć jeszcze chwilę. Osobno można usmażyć
    duży placek ziemniaczany nadziewać farszem, zwijać polać śmietaną kwaśną.

    za www.kuchnia.wla.pl/potrawy-rybne.php


    (no więc może dosmaż placków ziemniaczanych albo - wersja "do gości" - blinów i
    na to chlup te wątróbki, nawet takie prosto z puszki, bez smażenia?;))


    tu jeszcze coś jest (ale to raczej puszkowych wątróbek nie dotyczy)
    www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=838&Itemid=102

    i jeszcze Makłowicza przepis na "Wątróbki z ikrą dorsza" (dodatkowe
    utrudnienie: musisz mieć rybią ikrę;))
    Składniki:
    - 600 g ikry z dorsza
    - 1 cebula
    - 1 łyżka masła
    - 200 g wątróbki z dorsza
    - 1 kieliszek brandy albo koniaku
    - 1 cytryna
    - 200 g kwaśnej śmietany
    - sól
    - pieprz
    - oliwa do smażenia
    - ciasto na placki ziemniaczane

    Na początek należy zacząć od luzowania ikry: założyć rękawiczki gumowe, (ikra
    jest w takich „woreczkach”), odcinamy koniec woreczka i tępą stroną noża
    wysuwamy delikatnie ze środka ikrę, trzeb bardzo uważać żeby nie uszkodzić
    błony (woreczka). Błony wyrzucamy. Posiekać cebulę i czosnek. Zdjąć rękawiczki.
    Na patelni smażymy wątróbki. Należy to zrobić dwukrotnie (usmażyć wątróbki,
    odlać tłuszcz, który się wytopi i usmażyć ponownie, aby wtopić resztę tłuszczu)
    ponieważ wątróbki rybie zawierają bardzo dużo tranu. Wątróbki smażyć, aż będą
    niemalże pływały w tłuszczu. Drugi raz smażymy do mocniejszego zesmażenia.
    Wątróbki po wysmażeniu przełożyć do miski, posolić, popieprzyć, podlać brandy i
    zostawić żeby przeszły aromatem.
    Posiekane wcześniej (jeszcze w rękawiczkach) cebulę i czosnek zeszklić na
    odrobinie oliwy na osobnej patelni. Dodać do nich masło, zaczekać aż się
    rozpuści i dorzucić ikrę. Smażyć aż nadmiar wody odparuje, ale ikra nie powinna
    strzelać. Wyciskamy sok z cytryny, wlewamy na patelnię do ikry. Solimy i
    pieprzymy.
    DO śmietany należy dodać tez troszkę soku z cytryny i ubić ja na sztywno.
    Na kolejnej (już trzeciej) patelni usmażyć placki ziemniaczane na rumiano.
    Do ikry dodać wysmażone wcześniej wątróbki w całości (bez krojenia ich).
    Przesmażyć chwilkę.
    Na talerzu układamy kilka placków ziemniaczanych, na to nakładamy wątróbki z
    ikrą i z boku polewamy śmietanę.
    Wszystko dobrze jest posypać odrobiną posiekanego koperku.

    za kuchniabakino.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?35363
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • witch-world.pev.pl
  • Design by flankerds.com