Oglądasz wypowiedzi wyszukane dla słów: potrawy ukraińskie
Temat: Wątek pomarańczowy!
Niepewnosc intencji
Pstrag hodowlany (duzo bardziej pomaranczowy niz losos) ma pomaranczowy kolor.
Jednakowoz pozwole sobie zapytac czy chodzi nam w watku o
potrawy
pomaranczowego koloru, czy o
potrawy ukrainskie, zakladajac, ze pomaranczowosc
jest metaforyczna.
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
Temat: Potrawy ukraińskie i białoruskie
Potrawy ukraińskie i białoruskie
Prośba! organizuję imprezkę na temat kuchni naszych sąsiadów. Co do kuchni
rosyjskiej i czeskiej, a nawet słowackiej i lietuwiskiej - to dysponuję
książkami, ale nie mam przepisów na typowo białoruskie i
ukraińskie potrawy.
No może pomijając chłodnik litewski [BY] i pierogi ruskie [warienniki s
tworohom UA].
Czekam na przepisy...
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
Temat: Biblioteka wątków katalogowych
Kulinarne
Tylko dla smakoszy
Potrawy ukraińskie i białoruskie
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
Temat: Ukraiński barszcz?
Ukraiński barszcz?
Igor, kochany , jak myślisz, kto napisał?:
<<• Re:
Potrawy ukraińskie i białoruskie
yigor 22.09.2003 16:42
....nie moze zabraknac barszczu
ukrainskiego oraz sloniny. Barszcz
ukrainski polega na tym, ze kroisz drobno wszystkie znane Tobie warzywa, te
najtwardsze (marchew, burak) podsmazasz i wrzucazs, reszte poprostu wrzucasz
do wody (gestego rosolu dla drapieznikow) i gotujesz ile trzeba(30 min na moj
gust). Musi byc gesty, zeby lyzka stala. Do talezy wlewac gesta kwasna
smietane, posypywac zielenia (pietruszka, ukrop, kindza itp) i koniecznie
dodawac czosnek.
Slonina ma byc zimna, swieza, slona i najlepiej pod odpowiedni napoj.
Polecam "Gorilke z percem".
Dla bardziej wytrawnych moga byc smazone papryki, baklazany oraz pomidory.
Napewno ma byc duzo wazyw na stole - swiezych oraz kiezsonych. Przeboj
to "Kawun" - kieszony arbuz. Kisi sie jak ogurki, w calosci.
Do piwa na
ukrainie podaje sie "taranku" - ryba slona, wysuszona na sloncu.
Dla urozmaicenia czasu oczekiwania zadne orzeszki lub paluszki - maja byc
pestki slonecznika, nieobrane, prazone z sola. Na wyczucie, okolo 20 minut na
malym ogniu na suchej patelni, przewracajac.
Zamiast herbaty kompot ze swiezych owocow - jablka, wisnia, czeresnia,
gruszy,
wzsystko, co sie nawinie. Wino tez moze byc. smacznego >>
Jak mówiłem, wszystkie warzywa smażyłem na maśle ale buraki wstępnie upiekłem
w piekarniku i potem obrane wkroiłem do garnka. No i jeszcze taróżnica, że
nie zalewałem rosołem ale bulionem warzywnym. Wolę na maśle niż na mięsie.
Powiesiłem sobie w domu Twoją "czytającą". Nie masz mi za złe?
Andrzej
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
Temat: Ukraiński barszcz?
Justysia, przypomnę co pisala Natalia:
• Re:
Potrawy ukraińskie i białoruskie
natalia_sankowska1 23.09.2003 09:30 odpowiedz na list
Yigorze,
niestety, barszcz
ukraiński - to nie jest to, co opisałeś. Są trzy regionalne
wersje - po połtawsku (z tzw. pampuszkami, i to one maja byc z czosnkiem, a
poza tym ten barszcz jest z fasolą i "tłuczoną" starą słoniną), po kijowska, i
wtedy jest z kapustą, nie z fasolą, oraz południowa wersja, i wtedy jest on
nawet z papryką. Bazą barszczu zawsze jest esencjalny rosół z wołowiny z
kością. Mięsa z barszczu się nie wyjmuje. No i bnie zależy zapiminać o paście z
pomidorów. Natomiast czosnek się je razem z barszczem do czarnego chleba
(wyłączajac wersję z pampuszkami). Z zieleniny nie używa się nigdy kindzy,
koperek - chyba że ktoś za nim przepada, natomiast natkę - jak najbardziej.
Słonina najliepiej mrożona. Dobrze, że napisałeś o kiszonkach. Muszę
powiedzieć, że nie nazywa się tego kiszonymi, lecz moczonymi jarzynami itp. Nie
kisi się tego jak ogórków, bo sa stosowane inne przyprawy oraz słoma żytnia,
natomiast zalewa, owszem, słona. Pestek słonecznika nie praży si e z solą (jak
również pestek słonecznika, z których wcale nie sa najlepsze "końskie
zęby",lecz "czarnuszki".
PZDRV.
Natalia
• Re:
Potrawy ukraińskie i białoruskie
yigor 23.09.2003 12:10 odpowiedz na list
masz racje, niescislosci w podanych przeze mnie przepisach pochodza glownie z
tego, ze znam kuchnie ukrainska z Odessy, gdzie ta kuchnia jest pod mocnym
oddzialywaniem innych tradycji. Poza tym myslalem o tym, ze maja to byc
przepisy na uzytek imprezy, a nie dokumentacji tradycji, a na imprezie moze byc
sporo wegetarianow, ktorych widok prawdziwych kawalkow miesa w barszczu
wyeliminuje z zabawy.
Jesli chodzi o dania glowne, to te zma byc to glownie mieso, smazone, duszone,
gotowane, mielone i w kawalkach. Lecz na uzytek imprezy proponowalbym zrobic
smazone ziemniaki. Kroisz ziemniak na pol, a polowki kroisz na wzor tego, jak
sie kroi chleb. Rzucasz na patelnie, gdzie juz skwerczy olej slonecznikowy, lub
slonina. Smazysz na srednim ogniu okolo 20-30 minut. Maja miec legko brazowa
skorke. Doprawic sola.
Prawdziwy Rzanoj chleb (zytnij) jest nie do zdobycia w Polsce, a bez niego ,
niestety,
ukrainski stol nie bedzie pelny. Chleb sie podaje do kazdego dania
(poza slodyczami).
Dziwne, ze piszesz, ze nie prazy sie z sola pestek. Sol pozwala prazyc sie
bardziej rownomiernie i daje posmak przy luskaniu. Zawze bylo z sola.
Pozdrawiam"
-.-
Ja też pozdrawiam A.
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
Temat: Barszcz ukraiński!!!
Przepraszam, że się wcinam w poważną dyskusję ale ponieważ niedawno
dyskutowałem z Ukraińcami na temat ich barszczu na sąsiednim forum
Gazety "Ruska muza, filmy, knigi" więc ośmielam sie prosić o spojrzenie na to
co tu zacytuję:
>> • Re:
Potrawy ukraińskie i białoruskie
yigor 22.09.2003 16:42
Barszcz
ukrainski polega na tym, ze kroisz drobno wszystkie znane Tobie
warzywa, te najtwardsze (marchew, burak) podsmazasz i wrzucazs, reszte poprostu
wrzucasz do wody (gestego rosolu dla drapieznikow) i gotujesz ile trzeba(30 min
na moj gust). Musi byc gesty, zeby lyzka stala. Do talezy wlewac gesta kwasna
smietane, posypywac zielenia (pietruszka, ukrop, kindza itp) i koniecznie
dodawac czosnek.
Slonina ma byc zimna, swieza, slona i najlepiej pod odpowiedni napoj.
Polecam "Gorilke z percem".
Dla bardziej wytrawnych moga byc smazone papryki, baklazany oraz pomidory.
Napewno ma byc duzo wazyw na stole - swiezych oraz kiezsonych. Przeboj
to "Kawun" - kieszony arbuz. Kisi sie jak ogurki, w calosci.
Do piwa na
ukrainie podaje sie "taranku" - ryba slona, wysuszona na sloncu.
Dla urozmaicenia czasu oczekiwania zadne orzeszki lub paluszki - maja byc
pestki slonecznika, nieobrane, prazone z sola. Na wyczucie, okolo 20 minut na
malym ogniu na suchej patelni, przewracajac.
Zamiast herbaty kompot ze swiezych owocow - jablka, wisnia, czeresnia,
gruszy,
wzsystko, co sie nawinie. Wino tez moze byc. smacznego >>
Jak mówiłem, wszystkie warzywa smażyłem na maśle ale buraki wstępnie upiekłem
w piekarniku i potem obrane wkroiłem do garnka. No i jeszcze ta różnica, że
nie zalewałem rosołem ale bulionem warzywnym. Wolę na maśle niż na mięsie.
• Re:
Ukraiński barszcz?
qubraq 18.05.2004 21:20
Może przypomnę co pisala Natalia:
• Re:
Potrawy ukraińskie i białoruskie
natalia_sankowska1 23.09.2003 09:30
Yigorze!
niestety, barszcz
ukraiński - to nie jest to, co opisałeś. Są trzy regionalne
wersje - po połtawsku (z tzw. pampuszkami, i to one maja byc z czosnkiem, a
poza tym ten barszcz jest z fasolą i "tłuczoną" starą słoniną), po kijowska, i
wtedy jest z kapustą, nie z fasolą, oraz południowa wersja, i wtedy jest on
nawet z papryką. Bazą barszczu zawsze jest esencjalny rosół z wołowiny z
kością. Mięsa z barszczu się nie wyjmuje. No i bnie zależy zapiminać o paście z
pomidorów. Natomiast czosnek się je razem z barszczem do czarnego chleba
(wyłączajac wersję z pampuszkami). Z zieleniny nie używa się nigdy kindzy,
koperek - chyba że ktoś za nim przepada, natomiast natkę - jak najbardziej.
Słonina najliepiej mrożona. Dobrze, że napisałeś o kiszonkach. Muszę
powiedzieć, że nie nazywa się tego kiszonymi, lecz moczonymi jarzynami itp. Nie
kisi się tego jak ogórków, bo sa stosowane inne przyprawy oraz słoma żytnia,
natomiast zalewa, owszem, słona. Pestek słonecznika nie praży si e z solą (jak
również pestek słonecznika, z których wcale nie sa najlepsze "końskie
zęby",lecz "czarnuszki".
PZDRV.
Natalia >
I jeszcze jako ciekawostkę o ukraińskim stole - może się przyda:
• Re:
Potrawy ukraińskie i białoruskie
yigor 23.09.2003 12:10
Natalio,
masz racje, niescislosci w podanych przeze mnie przepisach pochodza glownie z
tego, ze znam kuchnie ukrainska z Odessy, gdzie ta kuchnia jest pod mocnym
oddzialywaniem innych tradycji. Poza tym myslalem o tym, ze maja to byc
przepisy na uzytek imprezy, a nie dokumentacji tradycji, a na imprezie moze byc
sporo wegetarianow, ktorych widok prawdziwych kawalkow miesa w barszczu
wyeliminuje z zabawy.
Jesli chodzi o dania glowne, to te zma byc to glownie mieso, smazone, duszone,
gotowane, mielone i w kawalkach. Lecz na uzytek imprezy proponowalbym zrobic
smazone ziemniaki. Kroisz ziemniak na pol, a polowki kroisz na wzor tego, jak
sie kroi chleb. Rzucasz na patelnie, gdzie juz skwerczy olej slonecznikowy, lub
slonina. Smazysz na srednim ogniu okolo 20-30 minut. Maja miec legko brazowa
skorke. Doprawic sola.
Prawdziwy Rzanoj chleb (zytnij) jest nie do zdobycia w Polsce, a bez niego ,
niestety,
ukrainski stol nie bedzie pelny. Chleb sie podaje do kazdego dania
(poza slodyczami).
Dziwne, ze piszesz, ze nie prazy sie z sola pestek. Sol pozwala prazyc sie
bardziej rownomiernie i daje posmak przy luskaniu. Zawsze bylo z sola.>
No, jak się Państwu podobało?
Spróbujmy poszukać po domowych archiwach kasety video sprzed kilku lat kiedy
Bobek Makłowicz prezentował naszą dawną
Ukrainę i gotował razem ze swoją ciocią
chyba w Haliczu, ichni barszcz
ukraiński. Jest tylko jeden problem, podobnie
jak z pierogami ruskimi: (konflikt kulinarny: Kongresówka vs Galicja)
Czy chcemy gotować barszcz powszechnie nazywany w Polsce jako "
ukraiński" czy
też ugotujemy prawdziwy
ukraiński barszcz, choć jak widzicie i autorytety się
różnią w poglądach!
Przepraszam jeśli znudziłem Sz.P.
Andrzej
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwitch-world.pev.pl