Linki
menu      potrawa z maki kukurydzianej
menu      potrawy bogate w błonnik
menu      potrawy bogate w żelazo
menu      POTRAWY DLA MATEK KARMIĄCYCH
menu      potrawy kuchni europejskiej
menu      potrawy kuchni greckiej
menu      potrawy kuchni staropolskiej
menu      potrawy kuchni wielkopolskiej
menu      potrawy kuchni żydowskiej
menu      Potrawy na Boże Narodzenie
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl
  • Oglądasz wypowiedzi wyszukane dla słów: potrawy ukraińskie





    Temat: Wątek pomarańczowy!
    Niepewnosc intencji
    Pstrag hodowlany (duzo bardziej pomaranczowy niz losos) ma pomaranczowy kolor.

    Jednakowoz pozwole sobie zapytac czy chodzi nam w watku o potrawy
    pomaranczowego koloru, czy o potrawy ukrainskie, zakladajac, ze pomaranczowosc
    jest metaforyczna. Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Potrawy ukraińskie i białoruskie
    Potrawy ukraińskie i białoruskie
    Prośba! organizuję imprezkę na temat kuchni naszych sąsiadów. Co do kuchni
    rosyjskiej i czeskiej, a nawet słowackiej i lietuwiskiej - to dysponuję
    książkami, ale nie mam przepisów na typowo białoruskie i ukraińskie potrawy.
    No może pomijając chłodnik litewski [BY] i pierogi ruskie [warienniki s
    tworohom UA].
    Czekam na przepisy... Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Biblioteka wątków katalogowych
    Kulinarne
    Tylko dla smakoszy

    Potrawy ukraińskie i białoruskie
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Ukraiński barszcz?
    Ukraiński barszcz?
    Igor, kochany , jak myślisz, kto napisał?:

    <<• Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie
    yigor 22.09.2003 16:42
    ....nie moze zabraknac barszczu ukrainskiego oraz sloniny. Barszcz
    ukrainski polega na tym, ze kroisz drobno wszystkie znane Tobie warzywa, te
    najtwardsze (marchew, burak) podsmazasz i wrzucazs, reszte poprostu wrzucasz
    do wody (gestego rosolu dla drapieznikow) i gotujesz ile trzeba(30 min na moj
    gust). Musi byc gesty, zeby lyzka stala. Do talezy wlewac gesta kwasna
    smietane, posypywac zielenia (pietruszka, ukrop, kindza itp) i koniecznie
    dodawac czosnek.
    Slonina ma byc zimna, swieza, slona i najlepiej pod odpowiedni napoj.
    Polecam "Gorilke z percem".
    Dla bardziej wytrawnych moga byc smazone papryki, baklazany oraz pomidory.
    Napewno ma byc duzo wazyw na stole - swiezych oraz kiezsonych. Przeboj
    to "Kawun" - kieszony arbuz. Kisi sie jak ogurki, w calosci.
    Do piwa na ukrainie podaje sie "taranku" - ryba slona, wysuszona na sloncu.
    Dla urozmaicenia czasu oczekiwania zadne orzeszki lub paluszki - maja byc
    pestki slonecznika, nieobrane, prazone z sola. Na wyczucie, okolo 20 minut na
    malym ogniu na suchej patelni, przewracajac.
    Zamiast herbaty kompot ze swiezych owocow - jablka, wisnia, czeresnia,
    gruszy,
    wzsystko, co sie nawinie. Wino tez moze byc. smacznego >>
    Jak mówiłem, wszystkie warzywa smażyłem na maśle ale buraki wstępnie upiekłem
    w piekarniku i potem obrane wkroiłem do garnka. No i jeszcze taróżnica, że
    nie zalewałem rosołem ale bulionem warzywnym. Wolę na maśle niż na mięsie.
    Powiesiłem sobie w domu Twoją "czytającą". Nie masz mi za złe?
    Andrzej
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Ukraiński barszcz?
    Justysia, przypomnę co pisala Natalia:
    • Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie
    natalia_sankowska1 23.09.2003 09:30 odpowiedz na list
    Yigorze,
    niestety, barszcz ukraiński - to nie jest to, co opisałeś. Są trzy regionalne
    wersje - po połtawsku (z tzw. pampuszkami, i to one maja byc z czosnkiem, a
    poza tym ten barszcz jest z fasolą i "tłuczoną" starą słoniną), po kijowska, i
    wtedy jest z kapustą, nie z fasolą, oraz południowa wersja, i wtedy jest on
    nawet z papryką. Bazą barszczu zawsze jest esencjalny rosół z wołowiny z
    kością. Mięsa z barszczu się nie wyjmuje. No i bnie zależy zapiminać o paście z
    pomidorów. Natomiast czosnek się je razem z barszczem do czarnego chleba
    (wyłączajac wersję z pampuszkami). Z zieleniny nie używa się nigdy kindzy,
    koperek - chyba że ktoś za nim przepada, natomiast natkę - jak najbardziej.
    Słonina najliepiej mrożona. Dobrze, że napisałeś o kiszonkach. Muszę
    powiedzieć, że nie nazywa się tego kiszonymi, lecz moczonymi jarzynami itp. Nie
    kisi się tego jak ogórków, bo sa stosowane inne przyprawy oraz słoma żytnia,
    natomiast zalewa, owszem, słona. Pestek słonecznika nie praży si e z solą (jak
    również pestek słonecznika, z których wcale nie sa najlepsze "końskie
    zęby",lecz "czarnuszki".
    PZDRV.
    Natalia
    • Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie
    yigor 23.09.2003 12:10 odpowiedz na list
    masz racje, niescislosci w podanych przeze mnie przepisach pochodza glownie z
    tego, ze znam kuchnie ukrainska z Odessy, gdzie ta kuchnia jest pod mocnym
    oddzialywaniem innych tradycji. Poza tym myslalem o tym, ze maja to byc
    przepisy na uzytek imprezy, a nie dokumentacji tradycji, a na imprezie moze byc
    sporo wegetarianow, ktorych widok prawdziwych kawalkow miesa w barszczu
    wyeliminuje z zabawy.
    Jesli chodzi o dania glowne, to te zma byc to glownie mieso, smazone, duszone,
    gotowane, mielone i w kawalkach. Lecz na uzytek imprezy proponowalbym zrobic
    smazone ziemniaki. Kroisz ziemniak na pol, a polowki kroisz na wzor tego, jak
    sie kroi chleb. Rzucasz na patelnie, gdzie juz skwerczy olej slonecznikowy, lub
    slonina. Smazysz na srednim ogniu okolo 20-30 minut. Maja miec legko brazowa
    skorke. Doprawic sola.
    Prawdziwy Rzanoj chleb (zytnij) jest nie do zdobycia w Polsce, a bez niego ,
    niestety, ukrainski stol nie bedzie pelny. Chleb sie podaje do kazdego dania
    (poza slodyczami).
    Dziwne, ze piszesz, ze nie prazy sie z sola pestek. Sol pozwala prazyc sie
    bardziej rownomiernie i daje posmak przy luskaniu. Zawze bylo z sola.
    Pozdrawiam"
    -.-
    Ja też pozdrawiam A.
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu



    Temat: Barszcz ukraiński!!!
    Przepraszam, że się wcinam w poważną dyskusję ale ponieważ niedawno
    dyskutowałem z Ukraińcami na temat ich barszczu na sąsiednim forum
    Gazety "Ruska muza, filmy, knigi" więc ośmielam sie prosić o spojrzenie na to
    co tu zacytuję:

    >> • Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie
    yigor 22.09.2003 16:42
    Barszcz ukrainski polega na tym, ze kroisz drobno wszystkie znane Tobie
    warzywa, te najtwardsze (marchew, burak) podsmazasz i wrzucazs, reszte poprostu
    wrzucasz do wody (gestego rosolu dla drapieznikow) i gotujesz ile trzeba(30 min
    na moj gust). Musi byc gesty, zeby lyzka stala. Do talezy wlewac gesta kwasna
    smietane, posypywac zielenia (pietruszka, ukrop, kindza itp) i koniecznie
    dodawac czosnek.
    Slonina ma byc zimna, swieza, slona i najlepiej pod odpowiedni napoj.
    Polecam "Gorilke z percem".
    Dla bardziej wytrawnych moga byc smazone papryki, baklazany oraz pomidory.
    Napewno ma byc duzo wazyw na stole - swiezych oraz kiezsonych. Przeboj
    to "Kawun" - kieszony arbuz. Kisi sie jak ogurki, w calosci.
    Do piwa na ukrainie podaje sie "taranku" - ryba slona, wysuszona na sloncu.
    Dla urozmaicenia czasu oczekiwania zadne orzeszki lub paluszki - maja byc
    pestki slonecznika, nieobrane, prazone z sola. Na wyczucie, okolo 20 minut na
    malym ogniu na suchej patelni, przewracajac.
    Zamiast herbaty kompot ze swiezych owocow - jablka, wisnia, czeresnia,
    gruszy,
    wzsystko, co sie nawinie. Wino tez moze byc. smacznego >>
    Jak mówiłem, wszystkie warzywa smażyłem na maśle ale buraki wstępnie upiekłem
    w piekarniku i potem obrane wkroiłem do garnka. No i jeszcze ta różnica, że
    nie zalewałem rosołem ale bulionem warzywnym. Wolę na maśle niż na mięsie.

    • Re: Ukraiński barszcz?
    qubraq 18.05.2004 21:20

    Może przypomnę co pisala Natalia:
    • Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie
    natalia_sankowska1 23.09.2003 09:30

    Yigorze!
    niestety, barszcz ukraiński - to nie jest to, co opisałeś. Są trzy regionalne
    wersje - po połtawsku (z tzw. pampuszkami, i to one maja byc z czosnkiem, a
    poza tym ten barszcz jest z fasolą i "tłuczoną" starą słoniną), po kijowska, i
    wtedy jest z kapustą, nie z fasolą, oraz południowa wersja, i wtedy jest on
    nawet z papryką. Bazą barszczu zawsze jest esencjalny rosół z wołowiny z
    kością. Mięsa z barszczu się nie wyjmuje. No i bnie zależy zapiminać o paście z
    pomidorów. Natomiast czosnek się je razem z barszczem do czarnego chleba
    (wyłączajac wersję z pampuszkami). Z zieleniny nie używa się nigdy kindzy,
    koperek - chyba że ktoś za nim przepada, natomiast natkę - jak najbardziej.
    Słonina najliepiej mrożona. Dobrze, że napisałeś o kiszonkach. Muszę
    powiedzieć, że nie nazywa się tego kiszonymi, lecz moczonymi jarzynami itp. Nie
    kisi się tego jak ogórków, bo sa stosowane inne przyprawy oraz słoma żytnia,
    natomiast zalewa, owszem, słona. Pestek słonecznika nie praży si e z solą (jak
    również pestek słonecznika, z których wcale nie sa najlepsze "końskie
    zęby",lecz "czarnuszki".
    PZDRV.
    Natalia >

    I jeszcze jako ciekawostkę o ukraińskim stole - może się przyda:

    • Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie
    yigor 23.09.2003 12:10
    Natalio,
    masz racje, niescislosci w podanych przeze mnie przepisach pochodza glownie z
    tego, ze znam kuchnie ukrainska z Odessy, gdzie ta kuchnia jest pod mocnym
    oddzialywaniem innych tradycji. Poza tym myslalem o tym, ze maja to byc
    przepisy na uzytek imprezy, a nie dokumentacji tradycji, a na imprezie moze byc
    sporo wegetarianow, ktorych widok prawdziwych kawalkow miesa w barszczu
    wyeliminuje z zabawy.
    Jesli chodzi o dania glowne, to te zma byc to glownie mieso, smazone, duszone,
    gotowane, mielone i w kawalkach. Lecz na uzytek imprezy proponowalbym zrobic
    smazone ziemniaki. Kroisz ziemniak na pol, a polowki kroisz na wzor tego, jak
    sie kroi chleb. Rzucasz na patelnie, gdzie juz skwerczy olej slonecznikowy, lub
    slonina. Smazysz na srednim ogniu okolo 20-30 minut. Maja miec legko brazowa
    skorke. Doprawic sola.
    Prawdziwy Rzanoj chleb (zytnij) jest nie do zdobycia w Polsce, a bez niego ,
    niestety, ukrainski stol nie bedzie pelny. Chleb sie podaje do kazdego dania
    (poza slodyczami).
    Dziwne, ze piszesz, ze nie prazy sie z sola pestek. Sol pozwala prazyc sie
    bardziej rownomiernie i daje posmak przy luskaniu. Zawsze bylo z sola.>

    No, jak się Państwu podobało?
    Spróbujmy poszukać po domowych archiwach kasety video sprzed kilku lat kiedy
    Bobek Makłowicz prezentował naszą dawną Ukrainę i gotował razem ze swoją ciocią
    chyba w Haliczu, ichni barszcz ukraiński. Jest tylko jeden problem, podobnie
    jak z pierogami ruskimi: (konflikt kulinarny: Kongresówka vs Galicja)
    Czy chcemy gotować barszcz powszechnie nazywany w Polsce jako "ukraiński" czy
    też ugotujemy prawdziwy ukraiński barszcz, choć jak widzicie i autorytety się
    różnią w poglądach!
    Przepraszam jeśli znudziłem Sz.P.
    Andrzej
    Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • witch-world.pev.pl
  • Design by flankerds.com