Zapraszamy do zapoznania sie z nowymi artykulami w vortalu
poradnikmedyczny.pl
Nerwoból (neuralgia) nerwu trójdzielnego [2000-12-08]
Nagle występujący, silny, piekący lub kłujący ból w jednej połowie twarzy -
to objawy neuralgii!
Temat: stomatologia
Usuwanie zębów [2000-12-08]
Kiedy ząb trzeba usunąć, w jakich przypadkach nie wolno usuwać zębów,
technika usuwania zębów, postępowanie po usunięciu zęba.
Temat: stomatologia
Polineuropatia cukrzycowa [2000-12-05]
Jakie są powikłania cukrzycy w przypadku jej nieleczania ? Sprawdź sam i nie
lekceważ tej choroby
Temat: neurologia
Wykaz podstawowych świadczeń zdrowotnych lekarza stomatologa [2000-11-26]
Wykaz Śląskiej Regionalnej Kasy Chorych zawierający usługi refundowane.
Temat: stomatologia
Zespół cieśni nadgarstka [2000-11-25]
Drętwiejące ręce, brak czucia w dłoniach - to może być zespół cieśni
nadgarstka
Temat: neurologia
Zapraszamy do odwiedzania naszych stron, aktualizujemy nasze bazy danych
codziennie. Teraz ponadto mozliwosc szybkiego i przystepnego wydrukowania
kazdego z artykulow i nowe grupy dyskusyjne.
Z powazaniem
W imieniu zespolu redakcyjnego
Igor Gnot
Redaktor Naczelny
On Mon, 20 Oct 2003, Jadarek wrote:
chorych na cukrzycę. Nie mógł zrozumieć, że pacjentowi jest wszystko jedno
czy lekarz "wyleczył" czy "opanował" chorobę. On się przestał kłuć, ustąpiły
towarzyszące cukrzycy dolegliwo ci ... !
nie jest wszystko jedno
Czy zostaly zachamowane takze skutki metaboliczne i pozne powiklania
cukrzycy (nefropatia, angiopatia itp.) Tak na prawde to mnie interesuje
jako lekarza i to tlumacze moim pacjentom bo wielu pacjentow w sumie
z punktu widzenia jedynie wartosci cukru mozna byloby z cukrzyca
typu drugiego dlugie lata prowadzic na rstrykcyjnych dietach
i ewentualnie srodkach doustnych ale nie o to chodzi. Insuline
czesto wprowadza sie wczesniej niz to wynika z wartosci cukrow
w cukrzycy z racji unikania poznych powiklan cukrzycy - dotyczy
to takze dzieci. Zeby powiedziec, ze cukrzyca zostala opanowana
trzeba byloby udowodnic, ze ryzyko poznych a smiertelnych powiklan
zostala zmniejszona do takiego stopnia jak to czyni humanizowana
insulina podawana w odpowiednio dobranym rezimie. Inaczej mowiac
trzeba zrobic na duzym materiale porownawcze badania
"dieta optymalna" versus "insulina" i obserwowac pacjentow
co najmniej 15 lat a w toku badania oceniac smiertelnosc, zachorowania
na choroby ukladu krazenia, inne powiklania i jakosc zycia.
Jesli komisja etyki to zatwierdzi to prosze bardzo. Zrobicie jako
bezposrednio zainteresowani takie badania i juz. Jesli wyjda
dobre wyniki potwierdzone przez niezaleznych badaczy - jestescie
zwyciezcami!
P.
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
Mam przyjaciółkę, której dziecko jest głuchonieme...Czy myślisz, że jest
ono przez to mniej wartościowym człowiekiem?
Zalezy jak na to patrzec. Z fizycznego punktu widzenia tak. czy jest
szczesliwe - watpie.
Mam kolege, ktory wie, ze niedlugo umrze (takie powiklania cukrzycy).
Wiem, ze nie moge mu odbierac tych lat, ktore przezyl i chwil radosci.
Ale wolalbym miec takiego, tylko ze zdrowego kolege.
| Mam przyjaciółkę, której dziecko jest głuchonieme...Czy myślisz, że jest
| ono przez to mniej wartościowym człowiekiem?
Zalezy jak na to patrzec.
Za samo takie zdanie powinieneś profilaktycznie dostać rózgą...
Z fizycznego punktu widzenia tak. czy jest
szczesliwe - watpie.
Mam kolege, ktory wie, ze niedlugo umrze (takie powiklania cukrzycy).
Wiem, ze nie moge mu odbierac tych lat, ktore przezyl i chwil radosci.
Ale wolalbym miec takiego, tylko ze zdrowego kolege.
Wolałbym, wolałbym... Czy niczego szczęśliwego z tym kolegą nie
przeżyłeś? I co, chciałbyś, żeby jakieś Gremium decydowało, żeby taki
kolega nigdy się nie narodził?
Wolałby, wolałbym... Ja również wolałbym żeby troje z mojego
rodzeństwa nie chorowało na cukrzycę. I może są chwile, że są
nieszczęśliwi... moja 20 letnia siostra {zachorowała w wieku 13 lat}
dziś mówi, że nigdy nie wyjdzie za mąż... Nie dopadły ich jeszcze
poważniejsze komplikacje, ale... Ja również wolałbym żeby nie
chorowali, jako brat wolałbym sam rozchorować się na Wszystkie Choroby
Świata, byle oni byli zdrowi, ale...
...Przenigdy nie napiszę 'zależy jak na to patrzeć'...
Jacek Krzyzanowski napisał(a) w wiadomości:
<8F627AC6Bjkrzyzpkpco@172.17.1.2...
Kolega Joanna Marta naskrobal:
;-)Kolega...
| Mam przyjaciółkę, której dziecko jest głuchonieme...Czy myślisz, że jest
| ono przez to mniej wartościowym człowiekiem?
Zalezy jak na to patrzec. Z fizycznego punktu widzenia tak. czy jest
szczesliwe - watpie.
Mam kolege, ktory wie, ze niedlugo umrze (takie powiklania cukrzycy).
Wiem, ze nie moge mu odbierac tych lat, ktore przezyl i chwil radosci.
Ale wolalbym miec takiego, tylko ze zdrowego kolege.
A bo to nam wiadomo co jutro może przynieść...
Ktoś może zostać wyleczony, ktoś zachorować może...
Niezależnie od wieku, wzrostu, wagi, cech charakteru, nabytych i
oczekujących nas schorzeń,genów zastanych czy zmutowanych...
Każdy z nas ma jakąś rolę, jakieś zadanie czy cel, chce czy nie - daje
siebie innym...
Kiedy okazało się, że mój syn będzie jednak widział dwojgiem oczu -
przyznaję : płakałam ze szczęścia.....
Kilkanaście miesięcy, w czasie których wiele się działo i tak naprawdę
niewiele się zmieniło...
Nie zmieniły się nasze do niego uczucia, nie zmienił się jego układ z
kolegami, nie zmienił się on sam...
Pozdrów swojego kolegę. Życzę Mu wiele jeszcze lat.
Cukrzyca...
Znajomo brzmi...
Pozdrawiam
JM
| Żeby byli mądrzy , trzeba głupców<<<
Primo: nie chcialbym byc twoim kolega/przyjacielem. Secundo: po co sie
meczysz - ze swoim stosunkiem do manipulacji - znajdz sobie zdrowego.
Chyba ze lubisz przygladac sie, jak ktos w poblizu kona.
To jest rownie konsekwentne, jak np. aborcja po konsultacji genetycznej.
| | | A wszystkie reakcje chemiczne sÂą ZAWSZE ODWRACALNE!!!
?:-Nie było. Czymkolwiek zresztą było, nie
| stanowiło odpowiedzi na niezaprzeczalny fakt, że glikacja jest
| procesem nieodwracalnym.
| A czy ja kiedyś powiedziałem, że glikacja jest odwracalnym
| procesem???
| W pierwszym wersie cytuję nie swój fragment wypowiedzi, w ktorej pada
| stwierdzenie, że "wszystkie reakcje chemiczne sÂą ZAWSZE ODWRACALNE",
wszystkie reakcje
| chemiczne są ZAWSZE ODWRACALNE!!!
| Chyba, że w organizmie powstaną juz zmiany nieodwracalne...
Skopiowałem ze swojego postu troche wyżej....
Czy zawsze musisz manipulować???
Jaką manipulację widzisz - tylko cytuję? To po pierwsze.
Sam się wkopałeś:-Bo z tego co napisałeś, wynika, że przypomnę twoje
słowa: "wszystkie reakcje chemiczne są ZAWSZE ODWRACALNE!!! Chyba, że w
organizmie powstaną juz zmiany nieodwracalne..." Cokolwiek to ma znaczyć
:-Bo np zmianą nieodwracalną jest odgryzienie ucha, czyżby wtedy
wszystkie reakcje biochemiczne się zmieniały?
Są to głupoty. Bo oznacza to, że twierdzisz, że glikacja jest
nieodwracalna dopiero gdy są w organizmie zmiany nieodwracalne (np późne
powikłania cukrzycy), ale wcześniej jest odwracalna. BZDURA. Nie
pierwsza zresztą, ale wyjątkowo łatwa do udowodnienia. Pozostałe
wymagają zbyt intensywnego tłumaczenia, więc darowuję sobie.
Piszesz bzdury z punktu widzenia biochemii.
w momencie wchłonięcia węglowodanów ich stężenie we krwi wzrosta i wtedy
wydzielana jest insulina, która to ma za zadanie zmniejszenie stężenia
cukrów (konkretnie glukozy).
karkołomnie opisana rola insuliny ;) która jest hormonem nie tyle
umożliwjającym zmniejszenie steżenia, ale spalenie cukrów, dziala na
receptor przez który glukoza dostaje się do komórki i wchodzi w cykl
spalania, zamieniłeś przyczyne ze skutkiem
ale ta insulina ma też trochę innych działań - m.in. hamuje uwalnianie
tłuszczu z tkanki tłuszczowej (enzym który jest hamowany, to chyba
lipaza hormonozależna) i przez to ilość tłuczu się de facto zwiększa bo
nie jest uwolniony, a mógł być...
znowu mylisz przyczyne i skutek, obecność insuliny jest sygnałem że mamy w
tej chwili inne paliwo i nie potrzeba ruszać zapasów ;)
węglowodany, jako że mają zdecydowanie mniejsze cząsteczki są łatwiejsze
do wykorzystania jako źródło energii...
w związku z tym są spalane jako paliwo priorytetowe...
niestety mylisz się, tłuszcze nasycone sa łatwiej spalane ze względy na
krótszy proces przemiany na acetyloCoA i wchodzenie w cykl Krebsa, wypierają
więc z niego węglowodany, które w takim wypadku musząc być usunięte z krwi i
zamieniane są na tłuszcze, choleterol ;(
innym powodem takiego stanu rzeczy, jest to, że po wchłanięciu z p.
pokarmowego węglowoadny muszą być szybko usunięte z krwi, ponieważ ich
duże stężenie jest bardzo szkodliwe (patrz: powikłania cukrzycy) i
dlatego są wykorzystywane jako pierwsze...
właśnie dlatego że jak piszesz , muszą być usunięte, lepiej nie zjadać dużej
ilości węglowodanów połączonej z tłuszczami, bo tłuszcze zostaną spalone a
węglowodany zamienione w cyklu pentozowym na trójglicerydy i odłożone w
tkance tłuszczowej.
| pijany-policja-izba wytrzezwien
masz alkomat przy sobie?? przy dosc powaznych stanach tez mozna wyczuc
zapach podobny do EtOH-vide powiklania cukrzycy
| psem nie sprawdza sie
| przytomnosci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To byl zart,
^1 .
2 uczyli cie niedoszly medyku o reakcjach na bodzce?
| po twojego pijaka musiala przyjechac karetka i policja
| a mogla byc potrzebna pelnowartosciowemu czlonkowi spoleczenstwa bedacemu
w
| szczycie wieku produkcyjnego i placacego podatki
no comments...
| ani salowa ani profesor ludzkiego gowna nie sprzataja
| zapraszam do tej wybitnej przyjemnosci
| a jak sie nie porzygasz za pierwszym razem to bedziesz godzien rozmowy ze
| mna
chcialbys cos napisac, ale sam nie wiesz co...
salowa *sprzata* ludzkie fekalia, sanitariusz i pielegniarka tez
i wynika to zarowno z zakresu obowiazkow, jak i normalnej ,ludzkiej, postawy
a watek pavulonu proponuje zostawic bez komentarza-dzieki podobnym
bajkopisarzom nawet przy piwie wychodza nieprzyjemne scenki-po dosc wrednym
dniu zaszedlem na piwo do zaprzyjaznionej barmanki, pech chcial ze ktos z
tzw. "dresow" widzial mnie w pracy-a ze temat byl w tym czasie modny, to...
reszte proponuje sobie dospiewac :|
a za 800 zl kup sobie jakis poradnik-albo odkladaj na szkole, abys mogl
poznac ta prace od srodka-a nie z TV
On Tue, 22 Feb 2005, FHULIKOR wrote:
- może mi się renta w ogóle nie należy? może powinnam jednak iść do pracy i
siedzieć na chorobowym - chociaż nie wiem czy moja pani doktor mi będzie
wypisywać ten druczek bo moze powie znowu, że nie widzi podstaw?
- a jeśli jednak mi się należy jak wyegzekwować od niej ten "świstek" bo
przecież bez niego to podobno ani rusz?
- a jeśli już będę go miała to co dalej? czy dostanę rentę - tzn. jakieś
środki dzięki którym będę mogła jakoś egzystować, bo przecież insulina
kosztuje.
wypisanie samego jak piszesz "swistka" nie gwarantuje otrzymania renty
bo przyznaje ja lekarz orzecznik. Oczywiscie, ze mozesz zglosic sie
do innego lekarza, ktory moze taki wniosek wypisze, ostatecznie jesli
nie bedzie sam uwazal, ze wymagasz zabezpieczenia rentowego to
doda klauzule " na prosbe pacjenta" ale nie ma pewnosci, ze rente
otrzymasz bo zalezy to jaki masz wyuczony zabieg i czy sa albo jakie
powiklania cukrzycy. Wskazania do renty jest tylko cukrzyca powiklana
nie pozwalajaca na prace w wyuczonym zawodzie badz nie dajaca szans
na przekwalifikowanie na inny zawod.
Regula stosowana na calym cywilizowanym swiecie odnosnie przyznawania
zdrowotnego zabezpieczenia rentowego jest taka, ze lekarz wnosi o
przyznanie renty
lub orzecznik ja przyznaje kierujac sie jedynie wzgledami zdrowotnymi
pacjenta. Na przyznawanie renty zdrowotnej nie powinna miec wplywu
^^^^^^^^^^
sytuacja na rynku pracy. Innymi slowy renta nalezy sie wtedy, gdy
choroba powoduje niemoznosc pracy w wyuczonym zawodzie lub gdy
nie ma szans na przekwalifikowanie natomiast nie powinna byc sposobem
na bezrobocie, ktore w Polsce faktycznie jest duze. Teoretycznie dla
lekarza argument, ze, ze moglbym pracowac ale nie moge
znalezc pracy i brakuje mi srodkow nie musi byc argumentem do
przyznania renty gdy wiele osob z ta sama choroba , w tym samym
jej stadium oraz w tym samym zawodzie pracuje.
P.
Przeglądaj resztę wypowiedzi z tematu
| | | "CHD is a major cause of morbidity and mortality in patients with
diabetes"
| a jesli moze
| | to sugerowal bym zmiane sformulowania na: "Choroba wiencowa znaczaco
| | [lub: w znacznej/istotnej mierze] przyczynia sie do pogorszenia
| | rokowania [lub przebiegu choroby]
tekst nie dotyczy rokowania (zarówno co do przeżycia i jakości życia) i jego
pogorszenia :)
: morbidity nie ma wiele wspólnego z rokowaniem (a w zasadzie to nic)
df = The frequency of the appearance of complications
Dlatego właśnie zaproponowałem (w pierwotnym wątku):
"główną przyczynę powikłań i zgonów".
| | oraz wzrostu smiertelnosci u pacjentow z cukrzyca."
a poza tym czy z tekstu wynika że ta śmiertelność wzrasta ????
IMO wcale nie wynika.
Chodzi tylko o to, że jeżeli chorzy na cukrzycę umierają albo chorują na jakieś
powikłania cukrzycy, to najczęściej przyczyną jest choroba wieńcowa. (Zdanie
może sugerować zwiększoną śmiertelność - w stosunku do populacji osób zdrowych -
ale to przecież oczywiste i nie o tym tu mowa.)
| Czy "pogorszenie przebiegu choroby" nie odnosiloby sie do objawów
| choroby podstawowej, czyli cukrzycy? Chyba jednak zostane przy
| powiklaniach.
| Dlatego w pierwszej kolejnosci napisalem "pogorszenie rokowania" i raczej
| przy tej wersji bym obstawal, bo "powiklanie" dla mnie wiaze sie z istota
| choroby, a ChNS nie wynika bezposrednio z zaburzen metabolicznych,
| wystepujacych w cukrzycy.
właśnie że wynika i to bezpośrednio !!!!!!!!! (chociaż jest jej
powikłaniem)
Dla nielekarzy to nie jest takie oczywiste, ale prosimy przyjąć "na wiarę", że
tak właśnie jest :-)
myślę, że nie można stosować pojęć patofizjologicznych (przebieg choroby,
powikłanie) zamiennie z epidemiologicznymi (śmiertelność, chorobowość) - to
zupełnie inne "książki", chociaż z tej samej "biblioteki"
I tu mam osobiście odmienne zdanie - wielokrotnie zauważyłem, że w
anglojęzycznych tekstach zwyczaje co do użycia określeń z danej dziedziny w
innym znaczeniu bywają bardzo różne od naszych i to, co u nich jest na porządku
dziennym, po polsku może razić. Dla mnie polska 'chorobowość' ma węższe
znaczenie niż ang. 'morbidity' i jest bardzo konkretnym terminem statystycznym
["stosunek liczby stanów chorobowych na danym terenie w określonym czasie do
średniej liczby ludności (...) zwykle liczony na 10000"]; wolałbym tego słowa
nie używać w kontekście takim, jak przytoczone zdanie.
Z podrowieniami
Adam Skalski
Krystyna*Opty* wrote:
http://wiadomosci.onet.pl/1180894,16,1,0,120,686,item.html
--------------------------------------------Cytat:
Tłusta dieta dla chorych na alzheimera?
z tego co ja czytałem (chyba w w doniesieniu PAPu z kiwetnia tego roku)
to owszem tłuszcze zwierzęce zmniejszały o około 60% ryzyko rozwoju ch.
alzhaimera, ale te zwierzęta to ryby i chodziło o tłuscze OMEGA-3 i ich
ochronne działanie przeciw wolnym rodnikom...
Cytat: "W obecności węglowodanów tłuszcz nie jest bowiem spalany, a
zamiast tego
odkłada się w tkance tłuszczowej." - mnie conajmniej zadziwia.
w momencie wchłonięcia węglowodanów ich stężenie we krwi wzrosta i wtedy
wydzielana jest insulina, która to ma za zadanie zmniejszenie stężenia
cukrów (konkretnie glukozy).
ale ta insulina ma też trochę innych działań - m.in. hamuje uwalnianie
tłuszczu z tkanki tłuszczowej (enzym który jest hamowany, to chyba
lipaza hormonozależna) i przez to ilość tłuczu się de facto zwiększa bo
nie jest uwolniony, a mógł być...
Organizm nie jest aż tak nieekonomiczny żeby odkładać zjedzony tłuszcz jako
... a spalać trudniejsze do spalenia węglowodany.
węglowodany, jako że mają zdecydowanie mniejsze cząsteczki są łatwiejsze
do wykorzystania jako źródło energii...
w związku z tym są spalane jako paliwo priorytetowe...
innym powodem takiego stanu rzeczy, jest to, że po wchłanięciu z p.
pokarmowego węglowoadny muszą być szybko usunięte z krwi, ponieważ ich
duże stężenie jest bardzo szkodliwe (patrz: powikłania cukrzycy) i
dlatego są wykorzystywane jako pierwsze...
Istotą jest - tak jak
napisał dr Kwaśniewski wiele lat temu - aby NIE MIESZAĆ PALIW, czyli nie
zjadać
TAKICH SAMYCH ILOŚCI węglowodanów i tłuszczów, bo wtedy organizm
natychmiast
rozprowadza węzłami chłonnymi
chyba raczej naczyniami chłonnymi... chciałbym prosić, żeby nie używać
wyrazów, których znaczenia nawet się nie domyśla
to spora część węglowodanów już nie jest potrzebna jako
paliwo i
zostaje z konieczności przetworzona na tłuszcz własny i odłożona na zapas
jak podają źródała naukowe, na podstawie badań na znakowanych izotopowo
węglowodanach - dopierro przy spożyciu węglowodanaów rzędu 450 - 550g
można zaobserwować bezspośrednią reakcję przetwarzania węglowodanów w
tłuszcze, która może mieć znaczenie dla masy ciała... przy mniejszych
ilościach cukrów w diecie, ilość tłuszczu jaka powstaje jest niezuważalna...
to mniej więcej tye co wiem na temat poruszonego tematu... :)
pzdr
murek
slawek wrote:
| w momencie wchłonięcia węglowodanów ich stężenie we krwi wzrosta i wtedy
| wydzielana jest insulina, która to ma za zadanie zmniejszenie stężenia
| cukrów (konkretnie glukozy).
karkołomnie opisana rola insuliny ;) która jest hormonem nie tyle
umożliwjającym zmniejszenie steżenia, ale spalenie cukrów, dziala na
receptor przez który glukoza dostaje się do komórki i wchodzi w cykl
spalania, zamieniłeś przyczyne ze skutkiem
opisuje co się dzieje, a nie jaka jest rola insuliny...
| ale ta insulina ma też trochę innych działań - m.in. hamuje uwalnianie
| tłuszczu z tkanki tłuszczowej (enzym który jest hamowany, to chyba
| lipaza hormonozależna) i przez to ilość tłuczu się de facto zwiększa bo
| nie jest uwolniony, a mógł być...
znowu mylisz przyczyne i skutek, obecność insuliny jest sygnałem że mamy w
tej chwili inne paliwo i nie potrzeba ruszać zapasów ;)
j.w. opisuje co się dzieje, jak insulina jest wydzielona do krwi
| węglowodany, jako że mają zdecydowanie mniejsze cząsteczki są łatwiejsze
| do wykorzystania jako źródło energii...
| w związku z tym są spalane jako paliwo priorytetowe...
niestety mylisz się, tłuszcze nasycone sa łatwiej spalane ze względy na
krótszy proces przemiany na acetyloCoA i wchodzenie w cykl Krebsa, wypierają
więc z niego węglowodany, które w takim wypadku musząc być usunięte z krwi i
zamieniane są na tłuszcze, choleterol ;(
nie do końca się z tym mogę zgodzić...
prawdą jest że z biochemicznego punktu widzenia mogą zaistnieć sytuacjie
w których tłuszcze łatwiej wchodzą do cyklu Krebsa
ale w sytuacji, gdy we krwi krąży i glukoza i tłuszcze, to najpierw
ogranizm musi 'poradzić' sobie z glukozą, wydziela insulinę, która ma
"za zadanie zmniejszenie jej stężenia we krwi" (ale też zahamuje
uwalnianie tłuszczu z tkanki tłuszczowej)...
tak jak pisałem w innym poscie proces lipogenezy z węglowodanów (choć
możliwy biochemicznie) udało się zaobserwować dopiero w przypadku
spożywania diety z 700 - 1000 g węglowodanów na dobę... w innych
przypadkach (300g CHO) taki proces nie ma znaczenia fizjologicznego
niestety nie znam badań na temat tworzenia cholesterolu z węglowodanów.
Nie chodzi mi o biochemiczny opis tego zjawiska, a o jakieś badania
które by to wykazały, jakie węglowodany, w jakich sytuacjach itd.
| innym powodem takiego stanu rzeczy, jest to, że po wchłanięciu z p.
| pokarmowego węglowoadny muszą być szybko usunięte z krwi, ponieważ ich
| duże stężenie jest bardzo szkodliwe (patrz: powikłania cukrzycy) i
| dlatego są wykorzystywane jako pierwsze...
właśnie dlatego że jak piszesz , muszą być usunięte, lepiej nie zjadać dużej
ilości węglowodanów połączonej z tłuszczami, bo tłuszcze zostaną spalone a
węglowodany zamienione w cyklu pentozowym na trójglicerydy i odłożone w
tkance tłuszczowej.
a czy ja piszę, że lepiej zjadać...
ja tylko przedstawiłem fakty (przynjamniej wg mnie :) )
a możesz mi wyjaśnić dlaczego organizm ma być tak nieekonomiczny i spala
tłuszcze, a potem te tłuszcze wytwarza z węglowodanów? Zamiast spalić po
prostu glukozę???
pzdr
murek
Czy to prawda, ze czekolada jest szkodliwa dla cukrzykow?
Jesli tak, to jakie sa skutki jej zjedzenia?
http://www.cukrzyca.info.pl/
ABC cukrzycy
Zasady leczenia cukrzycy typu 2
dr med. Elżbieta Orłowska-Kunikowska
specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog
Cukrzyca typu 2 jest najczęstszą postacią tej choroby (stanowi ok. 90%
wszystkich przypadków). Zwykle ujawnia się w dojrzałym wieku, a jej częstość
występowania zwiększa się z wiekiem. Ostatnio coraz częściej pojawia się
także u osób młodych, obciążonych genetycznie skłonnością do tej choroby lub
tak zwanymi czynnikami ryzyka cukrzycy. Pojawia się ona częściej u kobiet
ciężarnych, u których cukrzyca występuje w rodzinie, u osób z podwyższonym
stężeniem lipidów (tłuszczu) we krwi, u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.
Często choroba ta występuje rodzinnie. Na jej rozwój są narażone szczególnie
osoby otyłe. W cukrzycy typu 2 występuje zarówno niewystarczająca produkcja
insuliny przez trzustkę, jak i brak jej działania. Komórki ignorują
działanie insuliny, której zadaniem jest wprowadzenie cukru z krwi do
komórek. Doprowadza to do wzrostu poziomu cukru we krwi. Jeżeli ten
podwyższony poziom cukru utrzymuje się odpowiednio długo, może uszkadzać
naczynia krwionośne, zwłaszcza w oku (powikłanie to nazywa się retinopatią),
w nerkach (nefropatia), w sercu, mózgu i nerwach (neuropatia). Początkowo
nieznacznie podwyższony poziom cukru może nie powodować żadnych objawów i
dlatego dana osoba nie jest świadoma swojej choroby. Jeśli jednak ten stan
utrzymuje się, może już stopniowo dochodzić do uszkodzenia wymienionych
narządów.
Przez wiele lat w leczeniu cukrzycy typu 2 koncentrowano się przede
wszystkim na dążeniu do obniżenia podwyższonego poziomu cukru. Obecnie
dzięki wynikom licznych badań naukowych wiadomo, że, aby zmniejszyć ryzyko
zawału serca i udaru mózgu, a są to najbardziej groźne powikłania cukrzycy,
trzeba także ściśle kontrolować ciśnienie tętnicze i stężenie lipidów
(cholesterolu i triglicerydów) we krwi.
W leczeniu cukrzycy typu 2 należy dążyć do 3 najważniejszych celów:
a.. utrzymania poziomu cukru w granicach 90-140 mg/dl, stężenia
hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w zakresie 6-7% (wskaźnik odzwierciedlający
średnie wartości poziomów cukru z ostatnich 3 miesięcy);
b.. obniżenia ciśnienia tętniczego poniżej 130/80 mm Hg;
c.. obniżenia stężenia cholesterolu frakcji LDL, czyli tak zwanego złego
cholesterolu, poniżej 100 mg/dl; utrzymania stężenia cholesterolu frakcji
HDL, czyli tak zwanego dobrego cholesterolu, powyżej wartości 40 mg/dl u
mężczyzn i powyżej 50 mg/dl u kobiet oraz obniżenia stężenia triglicerydów
poniżej 150 mg/dl.
Data publikacji: 03.03.2004
Krystyna*Opty* wrote:
| http://wiadomosci.onet.pl/1180894,16,1,0,120,686,item.html
| --------------------------------------------Cytat:
| Tłusta dieta dla chorych na alzheimera?
z tego co ja czytałem (chyba w w doniesieniu PAPu z kiwetnia tego roku) to
owszem tłuszcze zwierzęce zmniejszały o około 60% ryzyko rozwoju ch.
alzhaimera, ale te zwierzęta to ryby i chodziło o tłuscze OMEGA-3 i ich
ochronne działanie przeciw wolnym rodnikom...
Zapotrzebowanie na NNKT można dokładnie poznać w poniższym linku (wszystkie
trzy tabele ze szczegółami).
I zwróć uwagę na gramowe i procentowe ILOŚCI tłuszczów ogółem i nieporównywalnie
małe zapotrzebowanie na okrzyczane we wszystkich mediach słynne ponad wszelką
rozsądną miarę NNKT, NNKT które i tak SĄ OBECNE w tłuszczach zwierzęcych
zalecanych w diecie optymalnej i nie musimy specjalnie się doładowywać
produktami zawierającymi ich dużo, tak jak to jest (słusznie) zalecane na
chudych dietach owocowo-warzywnych. I radzę sobie skopiować te tabelki, bo z
nauką nigdy nie wiadomo, co jutro będzie naukowo trendy... ;[
http://www.izz.waw.pl/wwzz/normy-tluszcz.html
w momencie wchłonięcia węglowodanów ich stężenie we krwi wzrosta i wtedy
wydzielana jest insulina, która to ma za zadanie zmniejszenie stężenia cukrów
(konkretnie glukozy).
Komu wzrasta to wzrasta, jeśli zjada się węglowodanów MAŁO - to nie ma powodu
aby insulina wzrastała. U optymalnych nie wzrasta, chyba że przesadzą z ilością
zjedzonych węglowodanów, a potem psioczą że DO jest be, zamiast policzyć ile ich
zżarli ;)
ale ta insulina ma też trochę innych działań - m.in. hamuje uwalnianie
tłuszczu z tkanki tłuszczowej (enzym który jest hamowany, to chyba lipaza
hormonozależna) i przez to ilość tłuczu się de facto zwiększa bo nie jest
uwolniony, a mógł być...
No właśnie, dlatego za pomocą diety należy zapobiegać nadmiernemu uwalnianiu
insuliny a pobudzić produkcję i wydzielanie za małych ilości glukagonu
(wywiera odwrotny skutek do insuliny, wpływa na spalanie zmagazynowanego
tłuszczu). Jeśli wydzielanie przeciwstawnie działających hormonów trzustki -
insuliny i glukagonu, pozostaje w stanie równowagi, to wspólnie utrzymują balans
między procesami magazynowania substancji zapasowych i ich spalaniem. Jeśli
zaczyna się tyć to znaczy, że glukagon nie jest wydzielany do krwioobiegu, a za
to non stop jest wydzielana insulina. Na równowagę procesów anabolicznych i
katabolicznych (lub jej brak) można wpłynąć stosowaną dietą właśnie.
| Organizm nie jest aż tak nieekonomiczny żeby odkładać zjedzony tłuszcz jako
| ... a spalać trudniejsze do spalenia węglowodany.
węglowodany, jako że mają zdecydowanie mniejsze cząsteczki są łatwiejsze do
wykorzystania jako źródło energii...
w związku z tym są spalane jako paliwo priorytetowe...
Jest odwrotnie, organizm zawsze spala w pierwszej kolejności paliwa lepsze.
Wychwytywanie z krwi i spalanie WKT jest 40 razy większe niż wychwytywanie przez
tkanki glukozy i jej spalanie przy normalnym poziomie tych związków we krwi.
innym powodem takiego stanu rzeczy, jest to, że po wchłanięciu z p.
pokarmowego węglowoadny muszą być szybko usunięte z krwi, ponieważ ich duże
stężenie jest bardzo szkodliwe (patrz: powikłania cukrzycy) i dlatego są
wykorzystywane jako pierwsze...
Jaki więc problem? Jeśli wysokie stężenie WW we krwi jest szkodliwe - to NIE
NALEŻY ICH TYLE JEŚĆ, ani zalecać :)
Istotą jest - tak jak
| napisał dr Kwaśniewski wiele lat temu - aby NIE MIESZAĆ PALIW, czyli nie
| zjadać TAKICH SAMYCH ILOŚCI węglowodanów i tłuszczów, bo wtedy organizm
| natychmiast rozprowadza węzłami chłonnymi
chyba raczej naczyniami chłonnymi... chciałbym prosić, żeby nie używać
wyrazów, których znaczenia nawet się nie domyśla
Słusznie, przejęzyczyłam się, ale Twoja złośliwa uwaga ad personam nie świadczy
jednak o Tobie najlepiej...
A jeśli już zwracasz komuś uwagę, to w takim razie w ramach rewanżu: pisz
bardziej po polsku.
jak podają źródała naukowe, na podstawie badań na znakowanych izotopowo
węglowodanach - dopierro przy spożyciu węglowodanaów rzędu 450 - 550g można
zaobserwować bezspośrednią reakcję przetwarzania węglowodanów w tłuszcze,
która może mieć znaczenie dla masy ciała... przy mniejszych ilościach cukrów w
diecie, ilość tłuszczu jaka powstaje jest niezuważalna...
Taaa... Zależy o jakie to "mniejsze" ilości cukrów chodzi ;)
Ja bardzo często natrafiam w sieci na posty ludzi piszących mniej więcej tak:
"Nie wiem jaki robię błąd, odżywiam się zdrowo, tzn. jem dużo warzyw i owoców
i tyję/choruję."... (?)
Sama zresztą z własnych dawnych doświadczeń wiem, jak łatwo przybierałam na
wadze zażerając się węglowodanami (bo ciągle byłam głodna), mimo że tłuszcze
w diecie ograniczyłam do śladowych ilości.
Świnek zresztą też hodowcy nadmiernie nie karmią, zwłaszcza tłuszczami... ;)
to mniej więcej tye co wiem na temat poruszonego tematu... :)
Wiedzy nigdy dość :)
Krystyna